
Pečen piščanec po primorsko
Pečen piščanec po primorsko

Sestavine
- 1 piščanec
- 2 žlici oljčnega olja
- morska sol
- poper
- vejica rožmarina
- lupina 1 limone
marinada
- 46 g morske soli
- 46 g sladkorja
- 1 liter vode
- peščica svežih žajbljevih listov

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
- 1 piščanec
- 2 žlici oljčnega olja
- morska sol
- poper
- vejica rožmarina
- lupina 1 limone
marinada
- 46 g morske soli
- 46 g sladkorja
- 1 liter vode
- peščica svežih žajbljevih listov
Postopek
Piščanca postavimo v vodno kopel, v kateri smo raztopili sol in sladkor ter dodali žajbljeve liste. Za manjše kose piščanca je dovolj, da so v marinadi dve do tri ure, za celega piščanca pa vsaj 4 ure, še bolje čez noč v hladilniku. Pomembno je, da je meso potopljeno v marinadi.
Meso vzamemo iz marinade in ga pustimo, da se odcedi. Nato ga dobro obrišemo in pustimo v hladilniku še nekaj ur, da se posuši. Tako bo skorjica hrustljava in meso sočno.
Ko se piščanec dobro posuši, ga natremo z mešanico soli, popra, sesekljanih lističev rožmarina, limonove lupine in oljčnega olja. Postavimo ga v pečico, ogreto na 200 °C, in ga pečemo eno uro (oziroma eno uro na kilogram mesa). Po želji v pekač dodamo krompir ali različno zelenjavo.
Nasvet
Svež rožmarin lažje sekljamo, če desko prej pokapamo z oljem. Rožmarinovi lističi ne bežijo na vse strani, eterična olja pa se ne izgubijo.