© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Paradižnikove pite s praženim česnom in kozjim sirom

Paradižnikove pite s praženim česnom in kozjim sirom

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 4 male pite
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
paradiznikove pite s prazenim cesnom in kozjim sirom

Sestavine

  • 3 glavice česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 370 g maslenega listnatega testa
  • 1 žlica medene dijonske gorčice (ali 2 žlički gorčice in malo medu)
  • sol
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 1 jajce
  • 150 g kozjega sira
  • pest listov bazilike
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 3 glavice česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 370 g maslenega listnatega testa
  • 1 žlica medene dijonske gorčice (ali 2 žlički gorčice in malo medu)
  • sol
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 1 jajce
  • 150 g kozjega sira
  • pest listov bazilike

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Odrežemo vrhe pri glavicah česna in jih položimo na folijo. Pokapamo jih z žlico olja, začinimo in zavijemo. Pečemo jih 50 minut ali tako dolgo, da se zmehčajo, nato jih ohladimo – to lahko naredimo tudi en dan prej.

2

Z ostrim nožem razrežemo testo na štiri dele. Vsak del razvaljamo v 15 cm velike kroge, robove obrežemo (lahko si pomagamo s krožničkom). Kroge položimo na pekač, vanje zarežemo rob, širok 1 cm, in pazimo, da ne prerežemo testa. Sredino testa prebodemo z vilicami (roba ne prebadamo). Testo ohladimo.

3

Temperaturo v pečici zvišamo na 200 °C. Ko je česen dovolj hladen, ga iztisnemo iz lupinice v skledo. Dodamo gorčico, preostalo olje in sol ter z vilicami vse dobro pretlačimo. Z namazom premažemo testo, razen robov. Po premazu razporedimo razpolovljene paradižnike, prerezana stran paradižnikov naj gleda gor, in jih solimo.

4

Stepemo jajce in z njim premažemo robove. Po pitah nadrobimo kozji sir in pečemo 25–30 minut, da se testo zlato in hrustljavo zapeče, paradižniki pa se začenjajo sušiti. Pite odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladijo. Preden jih postrežemo, jih posujemo še z listi bazilike.

Priljubljeni recepti

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Omleta s kapucinko

Za uravnavo sladkorja in čvrste kosti

Enostavno

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.