
Čebulna pita s čedarjem
Tudi solze ob rezanju čebule bodo vredne, ko boste poskusili to slastno čebulno pito!
Čebulna pita s čedarjem
Tudi solze ob rezanju čebule bodo vredne, ko boste poskusili to slastno čebulno pito!

Sestavine
testo
- 280 g moke in še malo za delovno površino
- 140 g hladnega masla
- ščep soli
nadev
- 25 g masla
- 500 g manjših čebul (približno 5)
- 2 jajci
- 2,85 dl sladke smetane
- 150 g zorjenega sira čedar
- sol in poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
testo
- 280 g moke in še malo za delovno površino
- 140 g hladnega masla
- ščep soli
nadev
- 25 g masla
- 500 g manjših čebul (približno 5)
- 2 jajci
- 2,85 dl sladke smetane
- 150 g zorjenega sira čedar
- sol in poper
Postopek
Za testo moko vsujemo v skledo, dodamo sol in narezano maslo ter zmanemo s konicami prstov, da so sestavine dobro zmešane in nastane drobtinasta zmes. Dodamo 8 žlic mrzle vode in z rokami zgnetemo le toliko, da se testo poveže. Oblikujemo ga v kroglo in takoj uporabimo ali pa tesno zavitega v prozorno folijo shranimo v hladilnik za največ 2 dni.
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v krog, ki je približno 5 cm večji kot 25-centimetrski model za pite. S pomočjo valjarja ga dvignemo in z njim obložimo model, tako da testo visi čez robove. Ostanke testa ponovno na hitro zgnetemo in uporabimo za krpanje morebitnih lukenj. Postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Medtem ko se testo hladi, čebulo razpolovimo in narežemo na lističe. V kozici segrejemo maslo in na njem pražimo čebulo 20 minut, da postane lepljiva in se zlato rjavo obarva, medtem jo občasno pomešamo. Odstavimo z ognja.
Testo na dnu rahlo prepikamo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo in pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.
Medtem v skledi razžvrkljamo jajci, nato postopoma dodamo smetano. Primešamo čebulo in polovico grobo naribanega sira, solimo in popramo. Nadev previdno prelijemo na testo, posujemo s preostalim grobo naribanim sirom in pečemo 20 do 25 minut, da se nadev strdi in zlato rjavo obarva. Pustimo, da se pita ohladi v modlu, nato obrežemo rob testa, pito vzamemo iz modla in narežemo.
Nasvet
Testo lahko tudi zamrznemo za največ 1 mesec.