© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Paradižnikov confit

Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom

Paradižnikov confit

Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 3 kozarčke po 3 dl
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Polsuhi paradižniki

Sestavine

  • 1 kg podolgovatega paradižnika (san marzano ali roma)
  • 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
  • dobra pest svežega timijana
  • 1 dl oljčnega olja + še malo
  • 2 žlici balzamičnega ali šerijevega kisa
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Sestavine

  • 1 kg podolgovatega paradižnika (san marzano ali roma)
  • 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
  • dobra pest svežega timijana
  • 1 dl oljčnega olja + še malo
  • 2 žlici balzamičnega ali šerijevega kisa
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Postopek

1

Pečico segrejemo na 110 °C. Paradižnike razpolovimo in jih damo v pekač. Dodamo preostale sestavine in vse zmešamo z rokami, nato paradižnike razvrstimo v vrste s prerezano stranjo navzgor. Pečemo 2 do 2 uri in pol, po 1 uri paradižnike obrnemo.

2

Pečene paradižnike s sokovi od peke tesno nadevamo v kozarčke do višine 1 cm pod robom, prelijemo s še malo olja in zapremo s pokrovčki, ki smo jih 10 minut prekuhavali v kropu.

3

Kozarce postavimo v veliko kozico z debelim dnom. Prilijemo toliko vode, da so kozarci pokriti, nato zavremo. Zmanjšamo temperaturo in ob nežnem vrenju počasi kuhamo 45 minut. Nato ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se kozarci ohladijo v vodi.

4

Kozarce obrišemo in jih shranimo v hladnem prostoru za največ 6 mesecev. Ko jih odpremo, vsebino porabimo v 1 tednu.

Nasvet

Paradižnikov confit je čudovit kot prigrizek, skupaj s kozjim sirom ali na brusketi, z njim lahko zmešamo testenine (in dodamo še nekaj izkoščičenih oliv), prileže se tudi kot priloga steaku in pečenemu krompirčku …

Priljubljeni recepti

Trska z olivami in hrustljavo panceto

Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo

20 min
Enostavno

Smash burger

To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.

40 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.