© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Mesna omaka iz ostankov

Vam je ostalo kaj piščanca in zelenjave? Spremenite ostanke v žametno omako

Mesna omaka iz ostankov

Vam je ostalo kaj piščanca in zelenjave? Spremenite ostanke v žametno omako

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 do 8 oseb
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 prihranjena piščančja hrbtna kost
  • obrezki in olupki korenja
  • 1⁄2 velike čebule in še lupina cele
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 žlice moke
  • 1 žlica sojine omake (po želji)
  • 1 dl portovca ali šerija (ali vode)
  • 2 piščančji ali goveji jušni kocki
  • sol in poper

Sestavine

  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 prihranjena piščančja hrbtna kost
  • obrezki in olupki korenja
  • 1⁄2 velike čebule in še lupina cele
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 žlice moke
  • 1 žlica sojine omake (po želji)
  • 1 dl portovca ali šerija (ali vode)
  • 2 piščančji ali goveji jušni kocki
  • sol in poper

Postopek

1

Piščančji hrbet narežemo ali nalomimo na kose. Obrezke in olupke korenja drobno nasekljamo.

2

V široki plitvi kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in na njem vsaj 10 minut popekamo kose piščančjega hrbta, da se rjavo obarvajo – temnejši so, okusnejša bo omaka. Dodamo obrezke korenja, čebulo in lupino ter pražimo 3 do 4 minute na visoki temperaturi, da vse dobro porjavi. Posujemo s sladkorjem in pražimo, da začne karamelizirati, nato dodamo moko in pražimo, da dobimo lepljivo, svetlo rjavo pasto.

3

Prilijemo sojino omako, če jo imamo, nato pa še vino ali vodo in nežno kuhamo nekaj minut, da povre in se zgosti. Primešamo 1 liter vrele vode, dodamo jušni kocki in nežno zavremo. Nežno kuhamo 40 minut, nato skozi sito precedimo v kozico ter solimo in popramo po okusu. Primešamo prihranjene sokove od piščanca. Preden omako postrežemo, jo pogrejemo. (Naredimo jo lahko že dan prej in jo shranimo v hladilnik.)

Nasvet za iznajdljive

Omaka bo v loncu na pritisk pripravljena že v 20 minutah.

Priljubljeni recepti

Solata z lečo, rdečo peso in klobaso

Solata s klobaso bo odlična popestritev jedilnika v zimskih dneh

15 min
Enostavno

Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah

Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.