© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Medenjaki z glazuro

Medenjaki s sladko glazuro so nujni del prazničnega sladkanja

Medenjaki z glazuro

Medenjaki s sladko glazuro so nujni del prazničnega sladkanja

Čas priprave 1 h + hlajenje in strjevanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 20 medenjakov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 dl tekočega medu
  • 85 g masla
  • 225 g moke in še malo za delovno površino
  • 75 g mletih mandljev
  • 2 žlički mletega ingverja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščep mešanice začimb za medenjake
  • 1⁄2 žličke sode bikarbone
  • 125 g sladkorja v prahu

Sestavine

  • 2 dl tekočega medu
  • 85 g masla
  • 225 g moke in še malo za delovno površino
  • 75 g mletih mandljev
  • 2 žlički mletega ingverja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščep mešanice začimb za medenjake
  • 1⁄2 žličke sode bikarbone
  • 125 g sladkorja v prahu

Postopek

1

Med in maslo damo v majhno kozico ter segrevamo, da se pomešata.

2

Vse preostale sestavine razen sladkorja v prahu damo v skledo in prelijemo s stopljenim medenim maslom. Zmešamo, da nastane lepljivo testo. Zavijemo ga v papir za peko in ga za 1 uro postavimo v hladilnik.

3

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 1 cm, nato iz njega z modelčki v obliki srca, zvezde ali kroga izrežemo 5 cm velike piškote. Prenesemo jih na dva plitva pekača, obložena s papirjem za peko, tako da je med njimi malo prostora, in jih pečemo 12 do 15 minut ali toliko časa, da se zlato obarvajo in malo narastejo. Preložimo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladijo.

4

Sladkor v prahu zmešamo s 5 žlicami vode, da dobimo gladek obliv. Z žličko ga prelijemo po vrhu piškotov. Pustimo, da se 1 uro strjuje. Medenjaki se v neprodušno zaprti posodi ohranijo do 4 dni.

Sladko darilce

Medenjake lahko zavijemo v darilne vrečke in podarimo.

Priljubljeni recepti

Limonov polentni kolač

Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.

2 h 10 min
Enostavno

Nasoljeni sardoni

Za ljubitelje rib

Enostavno

Karamelasti cimetovi polžki z jabolki

Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.

1 h 15 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.