Kaj boste skuhali danes?
Medenjaki z glazuro
Medenjaki s sladko glazuro so nujni del prazničnega sladkanja
Medenjaki z glazuro
Medenjaki s sladko glazuro so nujni del prazničnega sladkanja
Sestavine
- 2 dl tekočega medu
- 85 g masla
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 75 g mletih mandljev
- 2 žlički mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep mešanice začimb za medenjake
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 125 g sladkorja v prahu
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 dl tekočega medu
- 85 g masla
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 75 g mletih mandljev
- 2 žlički mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep mešanice začimb za medenjake
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 125 g sladkorja v prahu
Postopek
Med in maslo damo v majhno kozico ter segrevamo, da se pomešata.
Vse preostale sestavine razen sladkorja v prahu damo v skledo in prelijemo s stopljenim medenim maslom. Zmešamo, da nastane lepljivo testo. Zavijemo ga v papir za peko in ga za 1 uro postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 1 cm, nato iz njega z modelčki v obliki srca, zvezde ali kroga izrežemo 5 cm velike piškote. Prenesemo jih na dva plitva pekača, obložena s papirjem za peko, tako da je med njimi malo prostora, in jih pečemo 12 do 15 minut ali toliko časa, da se zlato obarvajo in malo narastejo. Preložimo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Sladkor v prahu zmešamo s 5 žlicami vode, da dobimo gladek obliv. Z žličko ga prelijemo po vrhu piškotov. Pustimo, da se 1 uro strjuje. Medenjaki se v neprodušno zaprti posodi ohranijo do 4 dni.
Sladko darilce
Medenjake lahko zavijemo v darilne vrečke in podarimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zeleni gaspačo s kumaro, avokadom in meto
Maroška začimbna mešanica
Z njo lahko popestrite piščanca ali pa zelenjavno jed - zraven pa se odlično poda kuskus.
Praženec z nektarinami in bučnim oljem
Cheesecake z belo čokolado in marelicami
Bela čokolada in marelice – popoln par! In še pečice ni treba prižigati, da bi pripravili to sladico, ki nas razveseli na petek in svetek.