Kaj boste skuhali danes?
Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.
Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.
Sestavine
- 4 fileji mečarice (pribl. 800 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g mlade špinače
- 0,8 dl jogurta
- 1 žlička drobno sesekljane sveže mete
- 2 žlički limonovega soka
skordalija
- 2 srednje velika krompirja (pribl. 400 g)
- 6 strokov česna
- 2 rezini dan starega belega kruha
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica kisa
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 4 fileji mečarice (pribl. 800 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g mlade špinače
- 0,8 dl jogurta
- 1 žlička drobno sesekljane sveže mete
- 2 žlički limonovega soka
skordalija
- 2 srednje velika krompirja (pribl. 400 g)
- 6 strokov česna
- 2 rezini dan starega belega kruha
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica kisa
Postopek
V ponvi na žlici oljčnega olja popečemo fileje mečarice.
Špinačo operemo in jo na nekaj oljčnega olja v večji ponvi popražimo, da se zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Jogurtu dodamo limonov sok in nasekljano meto, premešamo in postavimo v hladilnik.
Nato pripravimo skordalijo. Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga do mehkega skuhamo v slanem kropu. Česen olupimo in stremo. Kuhanemu krompirju dodamo strt česen in dobro pretlačimo.
Kruhu odstranimo skorjo in sredico na hitro namočimo v hladni vodi, da se zmehča. Nato jo dobro odcedimo. Dodamo jo pretlačenemu krompirju in premešamo z vilicami, da dobimo gladko maso. V posodici pomešamo oljčno olje, limonov sok in kis. Emulzijo po malem dodajamo krompirjevemu pireju in vmes ponovno premešamo.
Postrežemo tako, da na krožnik postavimo nekaj krompirjevega pireja, nanj položimo popečeno mečarico, nanjo nekaj špinače in po vrhu dodamo žličko ali dve ohlajenega jogurta.
Nasvet
Mečarico lahko popečemo tudi na žaru. Za pravo grško vzdušje lahko na krožnik dodamo tudi na koščke narezan sir feta in črne olive.
Skordalija
Skordalija ali skorthalia je za grško kulinariko značilen gost pire iz strtega česna in osnove, ki je lahko iz krompirja, namočenega kruha, mandljev ali orehov. Za gladko teksturo se doda oljčno olje, včasih tudi limonin sok. Skordalijo postrežejo predvsem z ribo ali zelenjavo, redkejšo lahko tudi kot omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena orada s katalonsko solato (salso romesco)
Losos s pomarančno-rabarbarino solatko
Losos je slastno mastna riba, a brez skrbi, po zaslugi obilja maščobnih kislin omega 3, beljakovin in vitamina D velja za zdravo hrano!