
Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.
Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.

Sestavine
- 4 fileji mečarice (pribl. 800 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g mlade špinače
- 0,8 dl jogurta
- 1 žlička drobno sesekljane sveže mete
- 2 žlički limonovega soka
skordalija
- 2 srednje velika krompirja (pribl. 400 g)
- 6 strokov česna
- 2 rezini dan starega belega kruha
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica kisa

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 4 fileji mečarice (pribl. 800 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g mlade špinače
- 0,8 dl jogurta
- 1 žlička drobno sesekljane sveže mete
- 2 žlički limonovega soka
skordalija
- 2 srednje velika krompirja (pribl. 400 g)
- 6 strokov česna
- 2 rezini dan starega belega kruha
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica kisa
Postopek
V ponvi na žlici oljčnega olja popečemo fileje mečarice.
Špinačo operemo in jo na nekaj oljčnega olja v večji ponvi popražimo, da se zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Jogurtu dodamo limonov sok in nasekljano meto, premešamo in postavimo v hladilnik.
Nato pripravimo skordalijo. Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga do mehkega skuhamo v slanem kropu. Česen olupimo in stremo. Kuhanemu krompirju dodamo strt česen in dobro pretlačimo.
Kruhu odstranimo skorjo in sredico na hitro namočimo v hladni vodi, da se zmehča. Nato jo dobro odcedimo. Dodamo jo pretlačenemu krompirju in premešamo z vilicami, da dobimo gladko maso. V posodici pomešamo oljčno olje, limonov sok in kis. Emulzijo po malem dodajamo krompirjevemu pireju in vmes ponovno premešamo.
Postrežemo tako, da na krožnik postavimo nekaj krompirjevega pireja, nanj položimo popečeno mečarico, nanjo nekaj špinače in po vrhu dodamo žličko ali dve ohlajenega jogurta.
Nasvet
Mečarico lahko popečemo tudi na žaru. Za pravo grško vzdušje lahko na krožnik dodamo tudi na koščke narezan sir feta in črne olive.
Skordalija
Skordalija ali skorthalia je za grško kulinariko značilen gost pire iz strtega česna in osnove, ki je lahko iz krompirja, namočenega kruha, mandljev ali orehov. Za gladko teksturo se doda oljčno olje, včasih tudi limonin sok. Skordalijo postrežejo predvsem z ribo ali zelenjavo, redkejšo lahko tudi kot omako.