
Martinova gos s sadjem in orehi
Martinova gos s sadjem in orehi

Sestavine
- 1 gos (pribl. 3 kg)
- 4 jabolka
- 2 pomaranči
- 200 g suhih sliv
- 100 g orehov
- kumina
- aluminijasta folija
zelje
- sol
- majhna glava rdečega zelja
- 1 čebula
- 2 žlici svinjske masti
- 1 krompir
- sladkor
- kis

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- 1 gos (pribl. 3 kg)
- 4 jabolka
- 2 pomaranči
- 200 g suhih sliv
- 100 g orehov
- kumina
- aluminijasta folija
zelje
- sol
- majhna glava rdečega zelja
- 1 čebula
- 2 žlici svinjske masti
- 1 krompir
- sladkor
- kis
Postopek
Gos očistimo in operemo, jo osušimo in posolimo po zunanji in notranji strani ter pustimo, da nekaj časa počiva. Jabolka in slive splaknemo. Jabolka narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Pomaranči olupimo in ju skupaj z dvema narezanima jabolkoma in polovico sliv in orehov nadevamo v gos.

Trebušno votlino zapremo s kovinsko špilo in po potrebi še z lesenimi paličicami, da gos med peko obdrži svojo obliko.

Nadevano gos položimo v globok pekač in posipamo s kumino. V pekač vlijemo 2 dl vode, gos pokrijemo s folijo in pri 160 °C pečemo 2 uri. Med peko gos polivamo z mesnim sokom, po potrebi tudi z dodatno vodo ali jušno osnovo. Če je mogoče, iz mesnega soka sproti pobiramo maščobo.

Po dveh urah v pekač dodamo preostali jabolki, slive in orehe. Temperaturo povečamo na 180 °C, odstranimo folijo in pečemo, da se gos lepo zapeče.
Medtem ko se gos peče, pripravimo zelje. Z zeljne glave odstranimo poškodovane liste, jo razpolovimo in izrežemo kocen. Zelje nato narežemo na tanke trakove. Čebulo olupimo in nasekljamo. V kozici stopimo mast, dodamo čebulo in kumino ter popražimo. Dodamo zelje, 1 dl vode, kis, sol in sladkor (po okusu). Premešamo, pokrijemo in dušimo, da se zmehča. Medtem v lupini skuhamo krompir, kuhanega olupimo in naribamo. Zelje občasno premešamo in pred koncem dušenja zgostimo z naribanim krompirjem. Po potrebi ga še malo začinimo. Gos postrežemo z rdečim zeljem in krompirjevimi cmoki.