
Kaj boste skuhali danes?
Magdalenice z mačo
Magdalenice z mačo

Sestavine
- 2 veliki jajci
- 1 velik rumenjak
- 100 g sladkorja
- 2 žlički kakovostnega prahu mače*
- ½ žličke soli
- 125 g moke
- 5 g pecilnega praška
- 110 g prečiščenega masla ali gheeja
- 2 žlički medu
- prečiščeno maslo in moka za model

Kulinarično razvajanje na EPK: Brezmejni okusi v Novi Gorici
Od petka, 26. septembra, do nedelje, 28. septembra, bo v Novi Gorici bogato dnevno kulturno-kulinarično dogajanje s ščepcem večerne Brezmejne zabave.

3 recepti z jajčevci, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.
Sestavine
- 2 veliki jajci
- 1 velik rumenjak
- 100 g sladkorja
- 2 žlički kakovostnega prahu mače*
- ½ žličke soli
- 125 g moke
- 5 g pecilnega praška
- 110 g prečiščenega masla ali gheeja
- 2 žlički medu
- prečiščeno maslo in moka za model
Postopek
V veliki skledi penasto stepemo jajci, rumenjak, sladkor, mačo in sol. Med stepanjem postopoma dodamo presejano moko in pecilni prašek; pazimo, da ne ostanejo grudice. V kozici na nizki temperaturi segrevamo prečiščeno maslo in med minuto ali dve ter med mešanjem prilijemo v maso. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
Pečico segrejemo na 220 °C. Model za magdalenice namažemo z maslom in obsujemo z moko (če imamo silikonskega, to ni potrebno). Maso preložimo v slaščičarsko vrečko in vsako vdolbino modla napolnimo do polovice. Pečemo 3 minute, nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 4 do 5 minut, da se magdalenice zlato zapečejo in narastejo. Poberemo jih iz modla in takoj pojemo.
Nasvet
* Prah mača (matcha) so fino zmleti lističi zelenega čaja in je priljubljena sestavina azijskih sladic. Pri nas se dobi v bolje založenih supermarketih in trgovinah z zdravo hrano.
Prečiščeno maslo
Kako pripravimo prečiščeno maslo, si oglejte v rubriki Kuharske tehnike na prenovljeni spletni strani www.dobertek.com.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Štruca s šparglji, olivami in posušenimi paradižniki
V štruci, ki jo lahko odnesete tudi na piknik, boste začutili pomlad v vsakem grižljaju!
Čokoladne rezine z višnjami
Kakšne jagode in čokolada, za valentinovo vas bodo tokrat navdušile žametne višnje