
Magdalenice z mačo
Magdalenice z mačo

Sestavine
- 2 veliki jajci
- 1 velik rumenjak
- 100 g sladkorja
- 2 žlički kakovostnega prahu mače*
- ½ žličke soli
- 125 g moke
- 5 g pecilnega praška
- 110 g prečiščenega masla ali gheeja
- 2 žlički medu
- prečiščeno maslo in moka za model

Dve okusni rešitvi za bučke velikanke
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.
Sestavine
- 2 veliki jajci
- 1 velik rumenjak
- 100 g sladkorja
- 2 žlički kakovostnega prahu mače*
- ½ žličke soli
- 125 g moke
- 5 g pecilnega praška
- 110 g prečiščenega masla ali gheeja
- 2 žlički medu
- prečiščeno maslo in moka za model
Postopek
V veliki skledi penasto stepemo jajci, rumenjak, sladkor, mačo in sol. Med stepanjem postopoma dodamo presejano moko in pecilni prašek; pazimo, da ne ostanejo grudice. V kozici na nizki temperaturi segrevamo prečiščeno maslo in med minuto ali dve ter med mešanjem prilijemo v maso. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
Pečico segrejemo na 220 °C. Model za magdalenice namažemo z maslom in obsujemo z moko (če imamo silikonskega, to ni potrebno). Maso preložimo v slaščičarsko vrečko in vsako vdolbino modla napolnimo do polovice. Pečemo 3 minute, nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 4 do 5 minut, da se magdalenice zlato zapečejo in narastejo. Poberemo jih iz modla in takoj pojemo.
Nasvet
* Prah mača (matcha) so fino zmleti lističi zelenega čaja in je priljubljena sestavina azijskih sladic. Pri nas se dobi v bolje založenih supermarketih in trgovinah z zdravo hrano.
Prečiščeno maslo
Kako pripravimo prečiščeno maslo, si oglejte v rubriki Kuharske tehnike na prenovljeni spletni strani www.dobertek.com.