Kaj boste skuhali danes?
Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom
Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom
Sestavine
ratatuj
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 jajčevec
- 3 stroki česna
- po 1 rdeča, zelena in oranžna paprika (manjše paprike)
- 2 bučki
- 350 g pasiranega paradižnika (passata)
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- nekaj vejic bazilike
- sol
- poper
za lososa
- 4 lososovi fileji brez kože
- 100 g manj mastnega kremnega sira (ali namaza) s česnom
- 20 g svežih krušnih drobtin
- 20 g pinjol
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
ratatuj
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 jajčevec
- 3 stroki česna
- po 1 rdeča, zelena in oranžna paprika (manjše paprike)
- 2 bučki
- 350 g pasiranega paradižnika (passata)
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- nekaj vejic bazilike
- sol
- poper
za lososa
- 4 lososovi fileji brez kože
- 100 g manj mastnega kremnega sira (ali namaza) s česnom
- 20 g svežih krušnih drobtin
- 20 g pinjol
Postopek
Jajčevec narežemo na kocke, paprike očistimo semen in narežemo na večje kose. Bučki po dolgem narežemo na četrtine, te pa še na 5-centimetrske kose. Česen olupimo in narežemo na lističe. Liste bazilike nasekljamo, nekaj pa jih pustimo celih za okras.
V ponvi segrejemo olje, dodamo jajčevec in ga ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, da se začne mehčati in dobivati barvo. Dodamo česen in mešamo še nekaj sekund, nato dodamo paprike, bučke, pretlačen paradižnik, jušno osnovo in polovico nasekljane bazilike. Solimo in popramo, pokrijemo in dušimo 20 minut, da se zelenjava skuha, vendar je še čvrsta. Vmešamo preostalo nasekljano baziliko in zelenjavo razdelimo v 4 ognjevarne posodice.
Pečico segrejemo na 200 °C. Kremni sir stepemo. V krožniku zmešamo drobtine in pinjole. Lososove fileje rahlo solimo in po vrhu premažemo s sirom. S premazano stranjo jih položimo na drobtine, da se oprimejo sira. Nato jih položimo na zelenjavni ragu in v pečici pečemo 15 minut.
Priljubljeni recepti
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.
Biftek s tartufi
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom