© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Losos na zelenjavnem raguju ratatuj

Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom

Losos na zelenjavnem raguju ratatuj

Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom

Čas priprave 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
creamy salmon with chunky ratatouillemake a batchweekend

Sestavine

ratatuj

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 jajčevec
  • 3 stroki česna
  • po 1 rdeča, zelena in oranžna paprika (manjše paprike)
  • 2 bučki
  • 350 g pasiranega paradižnika (passata)
  • 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • nekaj vejic bazilike
  • sol
  • poper

za lososa

  • 4 lososovi fileji brez kože
  • 100 g manj mastnega kremnega sira (ali namaza) s česnom
  • 20 g svežih krušnih drobtin
  • 20 g pinjol
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

ratatuj

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 jajčevec
  • 3 stroki česna
  • po 1 rdeča, zelena in oranžna paprika (manjše paprike)
  • 2 bučki
  • 350 g pasiranega paradižnika (passata)
  • 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • nekaj vejic bazilike
  • sol
  • poper

za lososa

  • 4 lososovi fileji brez kože
  • 100 g manj mastnega kremnega sira (ali namaza) s česnom
  • 20 g svežih krušnih drobtin
  • 20 g pinjol

Postopek

1

Jajčevec narežemo na kocke, paprike očistimo semen in narežemo na večje kose. Bučki po dolgem narežemo na četrtine, te pa še na 5-centimetrske kose. Česen olupimo in narežemo na lističe. Liste bazilike nasekljamo, nekaj pa jih pustimo celih za okras.

2

V ponvi segrejemo olje, dodamo jajčevec in ga ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, da se začne mehčati in dobivati barvo. Dodamo česen in mešamo še nekaj sekund, nato dodamo paprike, bučke, pretlačen paradižnik, jušno osnovo in polovico nasekljane bazilike. Solimo in popramo, pokrijemo in dušimo 20 minut, da se zelenjava skuha, vendar je še čvrsta. Vmešamo preostalo nasekljano baziliko in zelenjavo razdelimo v 4 ognjevarne posodice.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. Kremni sir stepemo. V krožniku zmešamo drobtine in pinjole. Lososove fileje rahlo solimo in po vrhu premažemo s sirom. S premazano stranjo jih položimo na drobtine, da se oprimejo sira. Nato jih položimo na zelenjavni ragu in v pečici pečemo 15 minut.

Priljubljeni recepti

Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo

Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.

15 min
Enostavno

Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom

Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

1 h 10 min
Enostavno

Postrv v sirovem ovoju

Postrv s hrustljavo skorjico za večer v sproščeni družbi

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.