© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lososova pita

Lososova pita

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6-8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
SCANDI SALMON PIEPICNIC

Sestavine

  • 500 g svežega lososovega fileja brez kože
  • 1 žlička popra v zrnju
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice sesekljanega kopra
  • 150 g pšeničnega zrnja (surovega, ne predkuhanega), lahko tudi pire ali ješprenja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • sok ½ limone
  • 200 g mlade špinače
  • 100 g na soncu posušenega paradižnika
  • 150 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 2 žlički zrnate gorčice
  • 2 x 300 g listnatega testa
  • 1 razžvrkljano jajce
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 500 g svežega lososovega fileja brez kože
  • 1 žlička popra v zrnju
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice sesekljanega kopra
  • 150 g pšeničnega zrnja (surovega, ne predkuhanega), lahko tudi pire ali ješprenja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • sok ½ limone
  • 200 g mlade špinače
  • 100 g na soncu posušenega paradižnika
  • 150 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 2 žlički zrnate gorčice
  • 2 x 300 g listnatega testa
  • 1 razžvrkljano jajce

Postopek

1

Lososa narežemo na 2 cm velike kocke in jih damo v skledo. Poper in koromač grobo stremo v možnarju, nato ju dodamo lososu. Dodamo še sladkor, sol in polovico kopra. Dobro premešamo in pustimo stati, medtem ko pripravimo pšenico.

2

Pšenično zrnje v štirikratni količini vode kuhamo 25 minut oziroma po navodilih na embalaži. Dobro odcedimo in pustimo, da se ohladi. Pečico segrejemo na 200 °C.

3

Čebulo drobno sesekljamo in jo zmešamo z limonovim sokom. Špinačo damo v cedilo in jo prelijemo z vrelo vodo, da ovene, nato jo dobro odcedimo, iztisnemo preostalo vodo in jo osušimo s papirnato brisačo. Špinačo, čebulo z limonovim sokom in na koščke narezane posušene paradižnike dodamo k pšenici in pomešamo.

4

V skledici zmešamo crème fraîche ali kislo smetano, gorčico, preostali koper ter malo soli in popra. Vmešamo v pšenično mešanico.

5

Listnato testo razvijemo in z njim obložimo pekač velikosti 20 x 30 cm. Na testo naložimo polovico pšenične mešanice in jo prekrijemo z lososom, čez pa enakomerno razporedimo preostalo pšenično mešanico. Robove testa premažemo z jajcem in na vrh položimo drugi list testa. Robove stisnemo skupaj in obrežemo morebitno odvečno testo.

6

Vrh pite obilno premažemo z jajcem in pečemo 40 do 45 minut, da se testo hrustljavo in zlato rjavo zapeče. Pustimo, da se ohladi, in odnesemo na piknik v pločevinasti škatli, ki smo jo obložili z aluminijasto ali prozorno folijo. Narežemo na debele rezine in postrežemo.

Pšenično zrnje

Pšenično zrnje je čvrste teksture in je podobno piri in ješprenju. Lahko ga dodamo v solate ali uporabimo za jedi v slogu rižote.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.