
Losos v pršutovi srajčici s sladkim krompirjem
Losos s pršutom je odlična ideja!
Losos v pršutovi srajčici s sladkim krompirjem
Losos s pršutom je odlična ideja!

Sestavine
- 2 fileja (divjega) lososa
- 4 rezine kraškega pršuta ali krškopoljske slanine
- malo masla ghee ali kokosove maščobe
- 1 velik gomolj sladkega krompirja
- sol in poper

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.

Nasitna in okusna rižota z morskimi sadeži
Izvrstna poletna jed, nasitna in okusna. Postrežemo jo kot predjed ali za glavno jed.
Sestavine
- 2 fileja (divjega) lososa
- 4 rezine kraškega pršuta ali krškopoljske slanine
- malo masla ghee ali kokosove maščobe
- 1 velik gomolj sladkega krompirja
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Fileja lososa osolimo, obilno popopramo in vsakega zavijemo v dve rezini pršuta ali slanine. V ponvi raztopimo maslo ghee ali kokosovo maščobo in ju na šibkem ognju počasi popečemo. Priporočljivo je, da je temperatura blaga ali zmerna, nikar pa naj se pršut ali ne začne smoditi. Pečemo par minut na vsaki strani, da pršut rahlo porjavi, meso lososa pa v sredini ostane še rožnato.
Sladki krompir olupimo (ali raje le dobro operemo), narežemo na tanjše rezine in zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Nato ga solimo, popramo, pokapamo z nekaj kapljicami olja makadamije in pečemo v pečici do mehkega, približno 45 minut. Čas priprave lahko skrajšamo tako, da krompir predhodno »na tričetrt« pokuhamo, osušimo (ohladimo), prestavimo v pekač in pečemo 20 minut.