© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Losos s klementinami, vodko in medom

Losos s klementinami, vodko in medom

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
losos s klementinami vodko in medom

Sestavine

  • lupina in sok 4 klementin ali 2 pomaranč (pribl. 1,75 dl)
  • 2 klementini
  • 1 dl vodke
  • 5 žlic bistrega medu
  • 1 kg lososovega fileja brez kosti
  • sol
  • poper

omaka iz rdeče pese in kisle smetane

  • 250 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
  • 200 g kisle smetane ali crème fraîche
  • 2 žlici smetanovega hrena
  • šopek drobnjaka
krvavica s kislo repo

Tako krvavice ne bodo počile

Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Sestavine

  • lupina in sok 4 klementin ali 2 pomaranč (pribl. 1,75 dl)
  • 2 klementini
  • 1 dl vodke
  • 5 žlic bistrega medu
  • 1 kg lososovega fileja brez kosti
  • sol
  • poper

omaka iz rdeče pese in kisle smetane

  • 250 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
  • 200 g kisle smetane ali crème fraîche
  • 2 žlici smetanovega hrena
  • šopek drobnjaka

Postopek

1

Sok in lupino klementin, vodko in med damo v kozico, začinimo in zavremo. Kuhamo 10 minut, da tekočina povre za polovico. Dodamo dve na rezine narezani neolupljeni klementini in kuhamo še 5 minut, da se rezine zmehčajo in so malce lepljive. Klementine vzamemo iz tekočine in jih položimo na krožnik. Tekočino v kozici zavremo in kuhamo, da se zgosti v svetlečo glazuro.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo z aluminijasto folijo ali papirjem za peko in na sredino položimo lososov file. Z ostrim nožem lososov file razdelimo na 8 delov, tako da zarežemo skozi meso, vendar ne prerežemo kože, saj bo koža vse držala skupaj. Ožji del razrežemo na nekoliko večje dele, širšega pa na malo manjše, da bo vsak dobil približno enak del ribe. Lososa premažemo z glazuro, pri tem smo pozorni, da premažemo tudi zarezane dele, in malo glazure prihranimo za pozneje. Kandirane rezine klementin razporedimo po sredini ribe, postavimo v pečico in pečemo 20 minut.

3

Medtem ko se losos peče, pripravimo omako. Rdečo peso odcedimo in naribamo, drobnjak pa drobno narežemo (malo drobnjaka prihranimo za posip). Nato ju skupaj s preostalimi sestavinami za omako zmešamo v skledi, malce solimo in obilno popramo ter posujemo s prihranjenim drobnjakom. Ko je losos pečen, prihranjeno glazuro ponovno segrejemo. Če je pregosta, jo razredčimo s kančkom vode, nato pa z njo po vrhu premažemo lososa (čopič najprej operemo, saj smo prej z njim mazali surovo ribo). Lososa ponudimo skupaj z omako, tako da si vsak lahko postreže sam.

Priljubljeni recepti

Bogata orehova potica

1 h 45 min
Srednje zahtevno

Ovseni drobljenec s kosmuljami

Zdrava poletna sladica s kosmuljami z vrta

1 h 39 min
Enostavno

Ribji file s »holandsko omako« in krompir s kaprami

Odličen ribji meni za posebne priložnosti ali za vsak dan

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.