
Rižota z lignji
Rižota z morskim pridihom je vedno odlična ideja
Rižota z lignji
Rižota z morskim pridihom je vedno odlična ideja

Sestavine
- 400 g svežih ali zamrznjenih lignjev
- 300 g riža za rižoto
- 2 čebuli
- 2–4 stroki česna
- 0,75 dl oljčnega olja
- 1 kozarec belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1,5 litra zelenjavne ali ribje jušne osnove
- sol in poper
- pest sesekljanega svežega peteršilja za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 400 g svežih ali zamrznjenih lignjev
- 300 g riža za rižoto
- 2 čebuli
- 2–4 stroki česna
- 0,75 dl oljčnega olja
- 1 kozarec belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1,5 litra zelenjavne ali ribje jušne osnove
- sol in poper
- pest sesekljanega svežega peteršilja za posip
Postopek
Lignje dobro očistimo in narežemo na kolobarje. S kuhinjsko brisačo jih dobro osušimo. Česen in čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem do mehkega prepražimo čebulo in česen. Dodamo lignje in jih na srednjem ognju dušimo 10 minut. Vmes jih med mešanjem večkrat zalijemo z vinom. Ko se lignji zmehčajo, jih začinimo s soljo in poprom, dodamo paradižnikovo mezgo, previdno premešamo in dodamo riž.
Zalijemo z zajemalko zelenjavne ali ribje jušne osnove, in ko riž tekočino posrka, dodamo naslednjo zajemalko osnove. To ponavljamo in pri tem nenehno mešamo, da se riž zmehča (približno 20 minut). Ponev odstavimo z ognja, pokrijemo s pokrovko in pustimo počivati približno 3 minute. Posujemo s peteršiljem in postrežemo.