© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Medeni kipnik

Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili

Medeni kipnik

Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4-6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
medeni kipnik

Sestavine

  • 175 g zmehčanega masla ter še malo za model in folijo
  • 3 žlice tekočega medu in po želji še malo za pokapanje
  • 1 žlica svežih belih krušnih drobtin
  • malo vinjaka (po želji, ampak priporočamo)
  • 175 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 3 velika jajca
  • 175 pšenične bele moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • 2 žlici mleka
  • topljena smetana, ko postrežemo (nasvet spodaj)

Sestavine

  • 175 g zmehčanega masla ter še malo za model in folijo
  • 3 žlice tekočega medu in po želji še malo za pokapanje
  • 1 žlica svežih belih krušnih drobtin
  • malo vinjaka (po želji, ampak priporočamo)
  • 175 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 3 velika jajca
  • 175 pšenične bele moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • 2 žlici mleka
  • topljena smetana, ko postrežemo (nasvet spodaj)

Postopek

1

S koščkom masla na debelo namažemo litrski model za kipnike. V skledici zmešamo med in drobtine ter po želji še vinjak in mešanico stresemo v model.

2

V skledi stepamo maslo, sladkor in limonovo lupinico, da dobimo svetlo in penasto zmes, nato postopoma dodamo razžvrkljana jajca. Z lopatico nežno vmešamo še moko, pomešano s pecilnim praškom, in mleko.

3

Maso postrgamo v model. Kos papirja za peko namažemo z maslom in položimo na kos aluminijaste folije (biti morata dovolj velika, da pokrijeta vrh modela). Po sredini ju zapognemo in naredimo gubo. Položimo ju na kipnik, tako da je papir navzdol in guba poteka po sredini. Papir in folijo čvrsto zavežemo z vrvico in iz vrvice naredimo ročaj. Odvečni papir in folijo obrežemo.

4

Model postavimo v parilnik (ali v veliko kozico, v kateri rahlo vre toliko vode, da sega do polovice višine modela). Kozico pokrijemo in kipnik soparimo 1 uro in pol. Nato ga zvrnemo na servirni krožnik in postrežemo s topljeno smetano. Po želji ga lahko dodatno pokapamo z medom.

Nasvet

Topljena smetana nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali jo nadomestimo: tretjino sladke smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo.

Priljubljeni recepti

Špargljeva omleta

Pomladni zajtrk malo drugače

20 min
Enostavno

Bajadere v novi preobleki

Se spomnite kupljenih bajader? Kaj pa domače različice? Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!

35 min
Enostavno

Pečen krompir

Ali sploh obstaja boljša priloga, kot je hrustljav pečen krompir?

1 h 30 min
Enostavno

Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!

4 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.