© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Medeni kipnik

Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili

Medeni kipnik

Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4-6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
medeni kipnik

Sestavine

  • 175 g zmehčanega masla ter še malo za model in folijo
  • 3 žlice tekočega medu in po želji še malo za pokapanje
  • 1 žlica svežih belih krušnih drobtin
  • malo vinjaka (po želji, ampak priporočamo)
  • 175 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 3 velika jajca
  • 175 pšenične bele moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • 2 žlici mleka
  • topljena smetana, ko postrežemo (nasvet spodaj)

Sestavine

  • 175 g zmehčanega masla ter še malo za model in folijo
  • 3 žlice tekočega medu in po želji še malo za pokapanje
  • 1 žlica svežih belih krušnih drobtin
  • malo vinjaka (po želji, ampak priporočamo)
  • 175 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 3 velika jajca
  • 175 pšenične bele moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • 2 žlici mleka
  • topljena smetana, ko postrežemo (nasvet spodaj)

Postopek

1

S koščkom masla na debelo namažemo litrski model za kipnike. V skledici zmešamo med in drobtine ter po želji še vinjak in mešanico stresemo v model.

2

V skledi stepamo maslo, sladkor in limonovo lupinico, da dobimo svetlo in penasto zmes, nato postopoma dodamo razžvrkljana jajca. Z lopatico nežno vmešamo še moko, pomešano s pecilnim praškom, in mleko.

3

Maso postrgamo v model. Kos papirja za peko namažemo z maslom in položimo na kos aluminijaste folije (biti morata dovolj velika, da pokrijeta vrh modela). Po sredini ju zapognemo in naredimo gubo. Položimo ju na kipnik, tako da je papir navzdol in guba poteka po sredini. Papir in folijo čvrsto zavežemo z vrvico in iz vrvice naredimo ročaj. Odvečni papir in folijo obrežemo.

4

Model postavimo v parilnik (ali v veliko kozico, v kateri rahlo vre toliko vode, da sega do polovice višine modela). Kozico pokrijemo in kipnik soparimo 1 uro in pol. Nato ga zvrnemo na servirni krožnik in postrežemo s topljeno smetano. Po želji ga lahko dodatno pokapamo z medom.

Nasvet

Topljena smetana nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali jo nadomestimo: tretjino sladke smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo.

Priljubljeni recepti

V ponvi pečene račje prsi s kremnim ohrovtom, kostanjem in karamelizirano hruško

Pečene račje prsi jesenskih okusov

1 h 10 min
Srednje zahtevno

Mešane ocvrte ribe in morski sadeži

Fritto misto. Hrustljavi morski sadeži so predjed, s kosom kruha in pokapani z limono pa odlična večerja.

1 h 20 min
Enostavno

Pikantne perutničke

1 h 20 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.