
Kaj boste skuhali danes?
Medeni kipnik
Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili
Medeni kipnik
Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili

Sestavine
- 175 g zmehčanega masla ter še malo za model in folijo
- 3 žlice tekočega medu in po želji še malo za pokapanje
- 1 žlica svežih belih krušnih drobtin
- malo vinjaka (po želji, ampak priporočamo)
- 175 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- naribana lupinica 1 bio limone
- 3 velika jajca
- 175 pšenične bele moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
- 2 žlici mleka
- topljena smetana, ko postrežemo (nasvet spodaj)

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 175 g zmehčanega masla ter še malo za model in folijo
- 3 žlice tekočega medu in po želji še malo za pokapanje
- 1 žlica svežih belih krušnih drobtin
- malo vinjaka (po želji, ampak priporočamo)
- 175 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- naribana lupinica 1 bio limone
- 3 velika jajca
- 175 pšenične bele moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
- 2 žlici mleka
- topljena smetana, ko postrežemo (nasvet spodaj)
Postopek
S koščkom masla na debelo namažemo litrski model za kipnike. V skledici zmešamo med in drobtine ter po želji še vinjak in mešanico stresemo v model.
V skledi stepamo maslo, sladkor in limonovo lupinico, da dobimo svetlo in penasto zmes, nato postopoma dodamo razžvrkljana jajca. Z lopatico nežno vmešamo še moko, pomešano s pecilnim praškom, in mleko.
Maso postrgamo v model. Kos papirja za peko namažemo z maslom in položimo na kos aluminijaste folije (biti morata dovolj velika, da pokrijeta vrh modela). Po sredini ju zapognemo in naredimo gubo. Položimo ju na kipnik, tako da je papir navzdol in guba poteka po sredini. Papir in folijo čvrsto zavežemo z vrvico in iz vrvice naredimo ročaj. Odvečni papir in folijo obrežemo.
Model postavimo v parilnik (ali v veliko kozico, v kateri rahlo vre toliko vode, da sega do polovice višine modela). Kozico pokrijemo in kipnik soparimo 1 uro in pol. Nato ga zvrnemo na servirni krožnik in postrežemo s topljeno smetano. Po želji ga lahko dodatno pokapamo z medom.
Nasvet
Topljena smetana nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali jo nadomestimo: tretjino sladke smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
V ponvi pečene račje prsi s kremnim ohrovtom, kostanjem in karamelizirano hruško
Pečene račje prsi jesenskih okusov
Smrečica iz listnatega testa
Mešane ocvrte ribe in morski sadeži
Fritto misto. Hrustljavi morski sadeži so predjed, s kosom kruha in pokapani z limono pa odlična večerja.