© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Borovničevi kipniki z limonovo omako

Borovničevi kipniki z limonovo omako

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
borovničevi kipniki

Sestavine

  • 150 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • lupinica in sok 2 limon
  • 120 g borovnic
  • grški jogurt, ko postrežemo

omaka

  • pribl. 300 g limonove kreme
  • 2 žlički koruznega škroba
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Sestavine

  • 150 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • lupinica in sok 2 limon
  • 120 g borovnic
  • grški jogurt, ko postrežemo

omaka

  • pribl. 300 g limonove kreme
  • 2 žlički koruznega škroba

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C in pristavimo vodo. 6 modelčkov za kipnike namažemo z maslom in dno obložimo s krogci papirja za peko. Maslo in sladkor stepamo, da nastane svetla penasta masa, nato eno po eno vtepemo jajca. Z metlico ali lopatico narahlo vmešamo moko, pecilni prašek, limonovo lupinico in sok ½ limone. Maso razdelimo v modelčke in po vrhu potresemo borovnice.

2

Modelčke postavimo v globok pekač. Prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pečemo 30 do 40 minut, da kipniki narastejo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo.

3

Modelčke postavimo v globok pekač. Prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pečemo 30 do 40 minut, da kipniki narastejo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo.

4

Kipnike ob obodu z nožem ločimo od modelčkov, nato jih previdno zvrnemo na krožnike. Pokapamo jih z žlico omake, zraven pa ponudimo še žlico grškega jogurta.

Limonova krema

Za 300 g limonove kreme: nastrgano lupino in sok 3 limon ter 150 g sladkorja in 75 g masla damo v nepregorno skledo in jo namestimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 3 razžvrkljana jajca. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10  minut, dokler se ne zgosti v kremo. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine. Če kreme ne bomo porabili takoj, jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku se ohrani 2 tedna.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.