
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 125 g masla
- 100 g temnih čokoladnih kapljic (ali tablica temne čokolade)
- 350 g marmelade iz citrusov (ali druge, po okusu)
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 125 g masla
- 100 g temnih čokoladnih kapljic (ali tablica temne čokolade)
- 350 g marmelade iz citrusov (ali druge, po okusu)
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
Postopek
Pečico segrejemo n a 180 ° C. Model za torte z ločljivim obodom premera 20 cm obložimo s papirjem za peko. Maslo in čokoladne kapljice (ali nalomljeno čokolado) damo v srednje veliko kozico in na srednjem ognju nežno segrevamo, da se stopi, medtem ves čas mešamo.
V skledico damo 2 do 3 žlice marmelade in jo prihranimo. Stopljeno masleno čokolado odstavimo in vanjo dobro vmešamo preostalo marmelado, nato v mešanico ubijemo jajci in spet zmešamo. Nazadnje v treh porcijah narahlo primešamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso nadevamo v model in zgladimo površino.
Pečemo 45 do 55 minut; na sredini peke model zasukamo za 180 stopinj, da se kolač enakomerno speče. Proti koncu peke smo pozorni, da se vrh ne zasmodi (to je odvisno od izbrane marmelade). Če začne temneti, model ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Kolač je pečen, ko je na sredini čvrst, če se ga nežno dotaknemo, in na zobotrebcu, ki ga zapičimo v sredino, ostane le nekaj drobtinic, tako kot pri rjavčkih.
Pustimo, da se kolač 10 minut ohlaja, nato ga zvrnemo iz modela in pustimo, da se ohladi na kuhinjski mrežici s spodnjo stranjo navzgor. Prihranjeno marmelado segrejemo v mikrovalovni pečici, da je tekoča, in z njo premažemo kolač.
Če imamo tablico čokolade
Čokoladne kapljice imajo prednost, da se hitro stopijo, vendar lahko uporabimo katero koli temno čokolado. Najlažje je, če jo nalomimo, ko je še zavita, tako da z njo nekajkrat udarimo ob delovno površino, nato pa drobce samo stresemo iz zavitka v kozico.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti