
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
sladoled
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- semena 1 vaniljevega stroka
- 1,5 dl sladke smetane
džem
- 200 jagod
- sok ½ limone
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
biskvit
- 3 jajca
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke vaniljeve arome
- maslo za pekač
- sladkor za posip

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
sladoled
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- semena 1 vaniljevega stroka
- 1,5 dl sladke smetane
džem
- 200 jagod
- sok ½ limone
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
biskvit
- 3 jajca
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke vaniljeve arome
- maslo za pekač
- sladkor za posip
Postopek
Jajci razdelimo na beljaka in rumenjaka. Beljaka v skledi z električnim mešalnikom stepemo v trd sneg. V drugi skledi stepamo rumenjaka, sladkor v prahu in semena vanilje, dokler ne narastejo v svetlo rumeno kremo. V tretji skledi stepemo smetano – ne pretrdo, samo toliko, da obdrži obliko.

V smetano pazljivo vmešamo rumenjakovo kremo, nato pa še sneg. Zlijemo v model za 900-gramsko štruco, ki smo ga obložili s kosom papirja za peko, večjim, kot ga potrebujemo na prvi pogled – to nam bo prišlo prav kasneje. Za 2 uri ga postavimo v zamrzovalnik.

Ko postane sladoled čvrst, ne pa povsem trd, ga vzamemo iz zamrzovalnika. Z lopatico ga oblikujemo v debelejši podolgovat kos, ki ga nato s pomočjo papirja za peko zvaljamo v svaljek, dolg približno 35 cm.

Papir za peko na obeh koncih tesno sesukamo in sladoled položimo v zamrzovalnik za nadaljnjo uro.

Preden se lotimo priprave džema, damo v zamrzovalnik majhen krožnik. Očistimo 200 g jagod in jih razrežemo na četrtine. Skupaj z limonovim sokom in sladkorjem jih damo v kozico z debelim dnom ter zavremo pri visoki temperaturi; občasno pomešamo. Kakih 5 minut naj vse skupaj močno vre, nato odstavimo.

Na ohlajen krožniček kanemo ¼ žličke džema – če se naguba, ko ga po krožničku potisnemo s prstom, je gotov. Če je še vedno tekoč, ga kuhamo nadaljnje 2 do 3 minute, nato preizkus ponovimo. Ko se dovolj strdi, ga pustimo, da se ohladi.

Pečico segrejemo na 200 °C. Plitev pekač velikosti 24 x 32 cm obložimo s papirjem za peko, ki naj sega precej daleč čez rob, in ga bogato premažemo z maslom. Z električnim mešalnikom 2 do 3 minute stepamo jajca in sladkor, da dobimo gosto, svetlo kremo.

Vanjo z veliko kovinsko žlico vmešamo moko, pecilni prašek in vaniljevo aromo, da nastane biskvitno testo, v katerem ni več nobene grudice moke.

Testo pazljivo prelijemo v pekač in ga pečemo 15 minut oziroma dokler ne postane svetlo rumeno in prožno na dotik.

Vzamemo ga iz pečice, počakamo, da se ohlaja kako minuto ali dve, tako da ga lahko prijemamo. Še toplega pazljivo zvijemo (s papirjem za peko vred) v zvitek. Tako zvito naj se popolnoma ohladi.

Ohlajeni zvitek razvijemo in premažemo z džemom. Na hitro odvijemo sladoled, ga položimo na biskvit in zvijemo v rulado.

Rulado zavijemo v nov kos papirja za peko in nato še v aluminijasto folijo. Za 20 do 30 minut jo položimo v zamrzovalnik, nato jo odvijemo, narežemo in takoj ponudimo.

Poskusimo z različnimi okusi
Jagodni džem in vaniljev sladoled sta klasična kombinacija, lahko pa uporabimo tudi kakšen drug namaz in sladoled po okusu – poskusimo recimo kombinacijo čokoladno-lešnikovega namaza in čokoladnega sladoleda s klasičnim biskvitom za rulado, ali pa namesto jagodne vzamemo malinovo marmelado, rulado pa na koncu prelijemo s tanko plastjo temne čokoladne omake in posujemo s kokosovo moko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zelje z govedino
Sir za žar, ovit v slanino, z grahovo solato
Pljučna pečenka s hrenom in pršutom
Hren in pršut pečenko naredita še boljšo in slajšo.
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.