© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kvinojina solata s pečeno zelenjavo in sirom za žar

Kvinojina solata s pečeno zelenjavo in sirom za žar

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 - 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 4 veliki gomolji pese
  • 1 srednje velika muškatna buča
  • 4 rdeče čebule
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 g kvinoje
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 500 g halumija ali drugega sira za žar

preliv

  • 1 glavica česna
  • 1 žlica limonovega soka ali belega vinskega kisa
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlička tekočega medu
  • sol in poper

Sestavine

  • 4 veliki gomolji pese
  • 1 srednje velika muškatna buča
  • 4 rdeče čebule
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 g kvinoje
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 500 g halumija ali drugega sira za žar

preliv

  • 1 glavica česna
  • 1 žlica limonovega soka ali belega vinskega kisa
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlička tekočega medu
  • sol in poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 220 °C. Medtem ko se segreva, olupimo peso in jo narežemo na kose. Bučo olupimo, ji odstranimo semenje in narežemo na enako velike kose kot peso. Čebulo narežemo na osmine. Peso, bučo in čebulo zložimo v velik pekač. Glavici česna odrežemo vrh, jo premažemo z malce oljčnega olja, zavijemo v aluminijasto folijo in položimo v pekač. Zelenjavo solimo, popramo in pokapamo s preostalim oljem. Pečemo 40 do 45 minut; približno na sredini peke kose zelenjave obrnemo.

2

Medtem na cedilu splaknemo kvinojo (da ostranimo naravno prisotne grenčine), jo stresemo v srednje veliko kozico, zalijemo z jušno osnovo in na visoki temperaturi zavremo. Pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo 15 minut. Kozico odstavimo, kvinojo odcedimo in jo stresemo nazaj v kozico. Ko je zelenjava pečena, jo primešamo kvinoji, le glavico česna damo na stran. Preliv pripravimo tako, da pazljivo iztisnemo pečene česnove stroke iz lupin v skledico. Dodamo jim limonov sok, olje, med, sol in poper ter dobro premešamo.

3

Sir narežemo na rezine. Rebrasto ponev močno segrejemo in vanjo položimo sirove rezine. Na vsaki strani jih pečemo 45 do 60 sekund; če je ponev majhna, sir spečemo v več porcijah. Kvinojo in zelenjavo naložimo na servirni krožnik ali na posamezne krožnike, obložimo s sirom in pokapamo s prelivom.

Priljubljeni recepti

Regratova mineštra

40 min
Enostavno

Cheesecake z borovničevimi vrtinci

Tako slastna in tako zelo očarljiva sladica

1 h 20 min
Enostavno

Telečja pljučka v omaki

Omaka naredi telečja pljučka sočna, da se v ustih kar topijo.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.