Kaj boste skuhali danes?
Kvinojina solata s pečeno zelenjavo in sirom za žar
Kvinojina solata s pečeno zelenjavo in sirom za žar
Sestavine
- 4 veliki gomolji pese
- 1 srednje velika muškatna buča
- 4 rdeče čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g kvinoje
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 500 g halumija ali drugega sira za žar
preliv
- 1 glavica česna
- 1 žlica limonovega soka ali belega vinskega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlička tekočega medu
- sol in poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 4 veliki gomolji pese
- 1 srednje velika muškatna buča
- 4 rdeče čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g kvinoje
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 500 g halumija ali drugega sira za žar
preliv
- 1 glavica česna
- 1 žlica limonovega soka ali belega vinskega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlička tekočega medu
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Medtem ko se segreva, olupimo peso in jo narežemo na kose. Bučo olupimo, ji odstranimo semenje in narežemo na enako velike kose kot peso. Čebulo narežemo na osmine. Peso, bučo in čebulo zložimo v velik pekač. Glavici česna odrežemo vrh, jo premažemo z malce oljčnega olja, zavijemo v aluminijasto folijo in položimo v pekač. Zelenjavo solimo, popramo in pokapamo s preostalim oljem. Pečemo 40 do 45 minut; približno na sredini peke kose zelenjave obrnemo.
Medtem na cedilu splaknemo kvinojo (da ostranimo naravno prisotne grenčine), jo stresemo v srednje veliko kozico, zalijemo z jušno osnovo in na visoki temperaturi zavremo. Pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo 15 minut. Kozico odstavimo, kvinojo odcedimo in jo stresemo nazaj v kozico. Ko je zelenjava pečena, jo primešamo kvinoji, le glavico česna damo na stran. Preliv pripravimo tako, da pazljivo iztisnemo pečene česnove stroke iz lupin v skledico. Dodamo jim limonov sok, olje, med, sol in poper ter dobro premešamo.
Sir narežemo na rezine. Rebrasto ponev močno segrejemo in vanjo položimo sirove rezine. Na vsaki strani jih pečemo 45 do 60 sekund; če je ponev majhna, sir spečemo v več porcijah. Kvinojo in zelenjavo naložimo na servirni krožnik ali na posamezne krožnike, obložimo s sirom in pokapamo s prelivom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Paradižnikova solata s čebulo
Paradižnikova solata za odlično spremljavo dobrotam z žara