Kaj boste skuhali danes?
Kvinojina solata s pečeno zelenjavo in sirom za žar
Kvinojina solata s pečeno zelenjavo in sirom za žar
Sestavine
- 4 veliki gomolji pese
- 1 srednje velika muškatna buča
- 4 rdeče čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g kvinoje
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 500 g halumija ali drugega sira za žar
preliv
- 1 glavica česna
- 1 žlica limonovega soka ali belega vinskega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlička tekočega medu
- sol in poper
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 4 veliki gomolji pese
- 1 srednje velika muškatna buča
- 4 rdeče čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g kvinoje
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 500 g halumija ali drugega sira za žar
preliv
- 1 glavica česna
- 1 žlica limonovega soka ali belega vinskega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlička tekočega medu
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Medtem ko se segreva, olupimo peso in jo narežemo na kose. Bučo olupimo, ji odstranimo semenje in narežemo na enako velike kose kot peso. Čebulo narežemo na osmine. Peso, bučo in čebulo zložimo v velik pekač. Glavici česna odrežemo vrh, jo premažemo z malce oljčnega olja, zavijemo v aluminijasto folijo in položimo v pekač. Zelenjavo solimo, popramo in pokapamo s preostalim oljem. Pečemo 40 do 45 minut; približno na sredini peke kose zelenjave obrnemo.
Medtem na cedilu splaknemo kvinojo (da ostranimo naravno prisotne grenčine), jo stresemo v srednje veliko kozico, zalijemo z jušno osnovo in na visoki temperaturi zavremo. Pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo 15 minut. Kozico odstavimo, kvinojo odcedimo in jo stresemo nazaj v kozico. Ko je zelenjava pečena, jo primešamo kvinoji, le glavico česna damo na stran. Preliv pripravimo tako, da pazljivo iztisnemo pečene česnove stroke iz lupin v skledico. Dodamo jim limonov sok, olje, med, sol in poper ter dobro premešamo.
Sir narežemo na rezine. Rebrasto ponev močno segrejemo in vanjo položimo sirove rezine. Na vsaki strani jih pečemo 45 do 60 sekund; če je ponev majhna, sir spečemo v več porcijah. Kvinojo in zelenjavo naložimo na servirni krožnik ali na posamezne krožnike, obložimo s sirom in pokapamo s prelivom.