Kaj boste skuhali danes?
Popečena govedina s solato iz pire in muškatne buče
Popečena govedina s solato iz pire in muškatne buče
Sestavine
- 1 manjša muškatna buča
- 2 debela pastinaka
- 2 rdeči čebuli
- 2 debela neolupljena stroka česna
- 2 goveja zrezka (rostbif, skupaj pribl. 450 g)
- 100 g lešnikov
- 10 žajbljevih listov
- 200 g kuhane in ohlajene pire
- 70 g rukole
preliv
- sol in poper
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica medu
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ali repičnega olja
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 1 manjša muškatna buča
- 2 debela pastinaka
- 2 rdeči čebuli
- 2 debela neolupljena stroka česna
- 2 goveja zrezka (rostbif, skupaj pribl. 450 g)
- 100 g lešnikov
- 10 žajbljevih listov
- 200 g kuhane in ohlajene pire
- 70 g rukole
preliv
- sol in poper
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica medu
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ali repičnega olja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Pastinak olupimo in ga narežemo na kolobarčke, čebulo narežemo na polmesece, česen pustimo neolupljen. Bučo, pastinak in čebulo damo v velik pekač, vse pokapamo z žlico olja, solimo in popramo ter dobro premešamo. Dodamo česen, ki ga prav tako naoljimo, in zelenjavo pečemo 40 minut ali tako dolgo, da se zmehča in začne po robovih rjaveti. Medtem ko se zelenjava peče, vzamemo steaka iz hladilnika in ju pustimo, da se segrejeta na sobno temperaturo.
Lešnike rahlo popražimo v suhi ponvi. Pretresemo jih na krožnik, ponev pa obrišemo s papirnato brisačko. V ponvi segrejemo preostale 3 žlice olja, dodamo žajbljeve liste in jih pražimo 1 do 2 minuti, da se hrustljavo zapečejo. Žajbelj preložimo k lešnikom, olje pa pustimo v ponvi.
Steaka začinimo po okusu in ju na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute za manj pečena (odvisno od debeline) ali dlje, če želimo bolj pečena. Nato ju položimo na drug krožnik, ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo, da nekaj minut počivata.
Ko je zelenjava pečena, jo vzamemo iz pečice in odstranimo česen. Mehak česen iztisnemo iz lupine v skledo in lupino zavržemo. Pretlačimo ga z vilicami, mu dodamo sestavine za preliv in dobro premešamo.
Piro in večino lešnikov damo v pekač z zelenjavo. Dodamo nadrobljene žajbljeve liste in polovico rukole. Pokapamo s polovico preliva in vse premešamo. Meso narežemo na rezine in sokove, ki so se izcedili, polijemo po piri in zelenjavi. Solato razporedimo na velik servirni krožnik in nanjo položimo rezine mesa. Dodamo preostale lešnike in rukolo ter posujemo s črnim poprom. Preostali preliv ponudimo ob strani.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Domači malinovec
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.