
Kremna lečna juha s špinačo in slanino
Slanino se da dodati tudi juham.
Kremna lečna juha s špinačo in slanino
Slanino se da dodati tudi juham.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 150 g zelene leče
- 1,5 l zelenjavne osnove
- 200 g mlade špinače
- 4 žlice sladke smetane
- sol
- poper
- 150 g prekajene slanine
- olje za peko
- smetana, ko postrežemo

Vikend kosilo, ki bo navdušilo tudi najbolj zahtevne
Jutranja megla naznanja prihod jeseni, prijetnejše temperature pa nas vabijo k prižigu pečice, v kateri bomo spekli slastno pečenko za vso družino.

Naj trgatev ne mine brez te klasične sladice
Klopotci bodo vsak čas potihnili, saj se v teh dneh vrstijo trgatve. Kot vsak pomemben praznik pa mora trgatev spremljati pestra izbira dobrot, med katerimi naj bo tudi potica.

Sladko svetovno prvenstvo: se boste prijavili?
V Trevisu, rojstnem kraju tiramisuja, bo kmalu potekalo svetovno prvenstvo v tiramisuju, na katerem se bodo za naslov prvaka potegovali slaščičarji z vsega sveta.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 150 g zelene leče
- 1,5 l zelenjavne osnove
- 200 g mlade špinače
- 4 žlice sladke smetane
- sol
- poper
- 150 g prekajene slanine
- olje za peko
- smetana, ko postrežemo
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na koščke. Steblo zelene narežemo na rezine. V veliki ponvi na segretem olju približno 10 minut nežno pražimo čebulo, korenček in zeleno.
K zelenjavi dodamo lečo, premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Zavremo, znižamo temperaturo in kuhljamo 30 do 35 minut, da se leča zmehča. Solimo in popramo. Če tekočina preveč povre, dodamo še malo vode. Vmešamo špinačo in kuhamo še nekaj minut, da ovene. Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom in nato vanjo vmešamo sladko smetano.
Slanino narežemo na kockice. Na malo olja jo na srednji temperaturi hrustljavo prepražimo. Vročo kremno lečino juho nalijemo v skodelice, okrasimo z malo smetane in potresemo s hrustljavo slanino.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!