© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)

Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.

Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)

Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb kot priloga
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 750 g čvrstega krompirja
  • sol
  • 1 strok česna
  • 100 g masla
  • 1 dl sladke smetane
  • 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov

Sestavine

  • 750 g čvrstega krompirja
  • sol
  • 1 strok česna
  • 100 g masla
  • 1 dl sladke smetane
  • 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov

Postopek

1

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in damo v kozico s hladno osoljeno vodo. Počasi zavremo, nato kuhamo od 8 do 10 minut, da je krompir popolnoma mehak (a ne razpada). Odcedimo ga, vrnemo v kozico in počakamo, da para izhlapi. Siru po potrebi odstranimo kožo oziroma skorjo in ga naribamo.

2

V majhno kozico damo maslo in česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, ter nežno segrevamo 5 minut, da se česen skuha in odišavi maslo (ne sme pa se obarvati). Dodamo smetano in mešanico pogrejemo.

3

Krompir preložimo v skledo in ga skozi stiskalnico pretisnemo nazaj v kozico. Pristavimo ga na nizko temperaturo. Vmešamo smetano z maslom in česnom in vse skupaj pogrejemo, nato pa vmešamo še sir, da se stopi v pireju. Takoj postrežemo.

Priljubljeni recepti

Pašta fižol

Klasična fižolova mineštra, bolj poznana pod imenom pašta fižol

Enostavno

Hotdog s steakom in sirom

Pokažite svojo izvirnost in pripravite malce drugačne hotdoge

Enostavno

Veganski burger

Nič ni lažjega kot pripraviti odličen veganski burger. Polpet lahko naredimo iz stročnic, na primer iz črnega fižola.

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.