Kaj boste skuhali danes?
Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.
Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.
Sestavine
- 750 g čvrstega krompirja
- sol
- 1 strok česna
- 100 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 750 g čvrstega krompirja
- sol
- 1 strok česna
- 100 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov
Postopek
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in damo v kozico s hladno osoljeno vodo. Počasi zavremo, nato kuhamo od 8 do 10 minut, da je krompir popolnoma mehak (a ne razpada). Odcedimo ga, vrnemo v kozico in počakamo, da para izhlapi. Siru po potrebi odstranimo kožo oziroma skorjo in ga naribamo.
V majhno kozico damo maslo in česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, ter nežno segrevamo 5 minut, da se česen skuha in odišavi maslo (ne sme pa se obarvati). Dodamo smetano in mešanico pogrejemo.
Krompir preložimo v skledo in ga skozi stiskalnico pretisnemo nazaj v kozico. Pristavimo ga na nizko temperaturo. Vmešamo smetano z maslom in česnom in vse skupaj pogrejemo, nato pa vmešamo še sir, da se stopi v pireju. Takoj postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dunajski zrezki
Pokrita pita z bučo in žajbljem
Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov