Kaj boste skuhali danes?
Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.
Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.
Sestavine
- 750 g čvrstega krompirja
- sol
- 1 strok česna
- 100 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
- 750 g čvrstega krompirja
- sol
- 1 strok česna
- 100 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov
Postopek
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in damo v kozico s hladno osoljeno vodo. Počasi zavremo, nato kuhamo od 8 do 10 minut, da je krompir popolnoma mehak (a ne razpada). Odcedimo ga, vrnemo v kozico in počakamo, da para izhlapi. Siru po potrebi odstranimo kožo oziroma skorjo in ga naribamo.
V majhno kozico damo maslo in česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, ter nežno segrevamo 5 minut, da se česen skuha in odišavi maslo (ne sme pa se obarvati). Dodamo smetano in mešanico pogrejemo.
Krompir preložimo v skledo in ga skozi stiskalnico pretisnemo nazaj v kozico. Pristavimo ga na nizko temperaturo. Vmešamo smetano z maslom in česnom in vse skupaj pogrejemo, nato pa vmešamo še sir, da se stopi v pireju. Takoj postrežemo.