
Kaj boste skuhali danes?
Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.
Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.

Sestavine
- 750 g čvrstega krompirja
- sol
- 1 strok česna
- 100 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov

Tri specialitete, ki jih morate poskusiti
Vonj po hrustljavih cvrtih inčunih bo za mizo zagotovo privabil tudi najbolj izbirčne jedce.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.
Sestavine
- 750 g čvrstega krompirja
- sol
- 1 strok česna
- 100 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov
Postopek
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in damo v kozico s hladno osoljeno vodo. Počasi zavremo, nato kuhamo od 8 do 10 minut, da je krompir popolnoma mehak (a ne razpada). Odcedimo ga, vrnemo v kozico in počakamo, da para izhlapi. Siru po potrebi odstranimo kožo oziroma skorjo in ga naribamo.
V majhno kozico damo maslo in česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, ter nežno segrevamo 5 minut, da se česen skuha in odišavi maslo (ne sme pa se obarvati). Dodamo smetano in mešanico pogrejemo.
Krompir preložimo v skledo in ga skozi stiskalnico pretisnemo nazaj v kozico. Pristavimo ga na nizko temperaturo. Vmešamo smetano z maslom in česnom in vse skupaj pogrejemo, nato pa vmešamo še sir, da se stopi v pireju. Takoj postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čips iz sladkega krompirja
Nekoliko bolj zdrava različica čipsa, ki si ga lahko nesete s seboj v šolo ali službo kot prigrizek.