© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)

Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.

Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)

Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb kot priloga
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 750 g čvrstega krompirja
  • sol
  • 1 strok česna
  • 100 g masla
  • 1 dl sladke smetane
  • 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov

Sestavine

  • 750 g čvrstega krompirja
  • sol
  • 1 strok česna
  • 100 g masla
  • 1 dl sladke smetane
  • 300 g sira tomme ali raclette ali grojer ali mešanica aromatičnih švicarskih sirov

Postopek

1

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in damo v kozico s hladno osoljeno vodo. Počasi zavremo, nato kuhamo od 8 do 10 minut, da je krompir popolnoma mehak (a ne razpada). Odcedimo ga, vrnemo v kozico in počakamo, da para izhlapi. Siru po potrebi odstranimo kožo oziroma skorjo in ga naribamo.

2

V majhno kozico damo maslo in česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, ter nežno segrevamo 5 minut, da se česen skuha in odišavi maslo (ne sme pa se obarvati). Dodamo smetano in mešanico pogrejemo.

3

Krompir preložimo v skledo in ga skozi stiskalnico pretisnemo nazaj v kozico. Pristavimo ga na nizko temperaturo. Vmešamo smetano z maslom in česnom in vse skupaj pogrejemo, nato pa vmešamo še sir, da se stopi v pireju. Takoj postrežemo.

Priljubljeni recepti

Sladke krhke kepice

Kepice idealne za pusta hrusta!

1 h
Enostavno

Čips iz sladkega krompirja

Nekoliko bolj zdrava različica čipsa, ki si ga lahko nesete s seboj v šolo ali službo kot prigrizek.

25 min
Enostavno

Sarme

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Cvetačne testenine s sirom in špinačo

Krepke testenine za hladne dni

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.