© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Dofineški krompir

Dofineški krompir

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
dofineski-krompir-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 5 dl sladke smetane
  • 5 dl mleka
  • 3 stroki česna
  • 8 velikih krompirjev
  • 100 g sira grojerja (po želji)
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

  • 5 dl sladke smetane
  • 5 dl mleka
  • 3 stroki česna
  • 8 velikih krompirjev
  • 100 g sira grojerja (po želji)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Smetano in mleko zlijemo v veliko kozico, dodamo česen in počakamo, da vse skupaj zavre. Medtem krompir narežemo na 3 do 4 mm debele rezine, ga stresemo v tekočino in pri nizki temperaturi kuhamo 3 minute, da se zmehča. Narahlo ga premešamo, da se rezine ne sprijemajo in ne sesedajo ter prijemajo na dno.

2

Krompirjeve rezine s penovko poberemo iz tekočine in naložimo 5 cm visoko v nepregorno posodo. Iz smetane odstranimo česen in jo prelijemo po krompirju – ravno toliko, da zapolni prostorčke med plastmi in nekoliko omoči površino. Po želji po vrhu potresemo nastrgan sir. Pečemo 30 minut, da se krompir zmehča in porjavi; če po vrhu ni dovolj zapečen, za 5 minut zvišamo temperaturo v pečici.

Priljubljeni recepti

Jušna zelenjava, sušena v pečici

Pripraviti si ozimnico z zelenjavo, s katero lahko izpopolnite ostale jedi.

8 h
Enostavno

Piškoti snežinke

Srednje zahtevno

Kruhov narastek z rabarbaro in skuto

Porabite kruh in rabarbaro

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.