
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic

Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliko ponev damo sladkor, med, maslo in sol ter vse skupaj na nizkem ognju stopimo. Ko se sladkor raztopi, vmešamo še kokos, mandljeve lističe, sesekljane kandirane češnje in moko.
Večji pekač obložimo s papirjem za peko (približno 40 x 30 cm) in nanj enakomerno porazdelimo prej pripravljeno mešanico. Nič hudega ni, če se pri tem pojavijo luknje v testu, v pečici se testo sprime, ko se raztopi. Pečemo 10 do 12 minut do zlato rjave barve. Nato pekač iz pečice odstranimo in piškotno testo ohladimo, da se utrdi.
Nad soparo stopimo čokolado. S papirjem za peko obložimo drug večji pekač in nanj previdno zvrnemo ohlajeno piškotno testo. Papir za peko, na katerem se je testo peklo, odstranimo. Testo prelijemo z raztopljeno čokolado.
Pustimo, da se čokolada strdi, nato s piškotnimi modelčki izrežemo piškote. Če je testo trše, se modelček preveč zareže v dlani, zato lahko piškote izrezujemo tako, da na modelček položimo ponev ali kaj podobnega in z njo modelček pritisnemo ob testo.
Nasvet
Namesto temne čokolade lahko uporabimo tudi belo ali mlečno čokolado ali kar vse tri. Če uporabimo več vrst čokolade, lahko testo prelijemo najprej s temno čokolado, nato z belo in še z mlečno. Nastane zelo lep in zanimiv vzorec.