Kaj boste skuhali danes?
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic
Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliko ponev damo sladkor, med, maslo in sol ter vse skupaj na nizkem ognju stopimo. Ko se sladkor raztopi, vmešamo še kokos, mandljeve lističe, sesekljane kandirane češnje in moko.
Večji pekač obložimo s papirjem za peko (približno 40 x 30 cm) in nanj enakomerno porazdelimo prej pripravljeno mešanico. Nič hudega ni, če se pri tem pojavijo luknje v testu, v pečici se testo sprime, ko se raztopi. Pečemo 10 do 12 minut do zlato rjave barve. Nato pekač iz pečice odstranimo in piškotno testo ohladimo, da se utrdi.
Nad soparo stopimo čokolado. S papirjem za peko obložimo drug večji pekač in nanj previdno zvrnemo ohlajeno piškotno testo. Papir za peko, na katerem se je testo peklo, odstranimo. Testo prelijemo z raztopljeno čokolado.
Pustimo, da se čokolada strdi, nato s piškotnimi modelčki izrežemo piškote. Če je testo trše, se modelček preveč zareže v dlani, zato lahko piškote izrezujemo tako, da na modelček položimo ponev ali kaj podobnega in z njo modelček pritisnemo ob testo.
Nasvet
Namesto temne čokolade lahko uporabimo tudi belo ali mlečno čokolado ali kar vse tri. Če uporabimo več vrst čokolade, lahko testo prelijemo najprej s temno čokolado, nato z belo in še z mlečno. Nastane zelo lep in zanimiv vzorec.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič s šunko, sirom in marinirano redkvico
Povzdignjena različica sendviča s šunko in sirom