
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic
Češnjevi florentinci s kokosom
Tokrat v obliki zvezdic

Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 100 g medu
- 200 g masla
- ¼ žličke soli
- 100 g kokosove moke
- 140 g mandljevih lističev
- 300 g kandiranih češenj
- 4 žlice moke
- 250 g temne čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliko ponev damo sladkor, med, maslo in sol ter vse skupaj na nizkem ognju stopimo. Ko se sladkor raztopi, vmešamo še kokos, mandljeve lističe, sesekljane kandirane češnje in moko.
Večji pekač obložimo s papirjem za peko (približno 40 x 30 cm) in nanj enakomerno porazdelimo prej pripravljeno mešanico. Nič hudega ni, če se pri tem pojavijo luknje v testu, v pečici se testo sprime, ko se raztopi. Pečemo 10 do 12 minut do zlato rjave barve. Nato pekač iz pečice odstranimo in piškotno testo ohladimo, da se utrdi.
Nad soparo stopimo čokolado. S papirjem za peko obložimo drug večji pekač in nanj previdno zvrnemo ohlajeno piškotno testo. Papir za peko, na katerem se je testo peklo, odstranimo. Testo prelijemo z raztopljeno čokolado.
Pustimo, da se čokolada strdi, nato s piškotnimi modelčki izrežemo piškote. Če je testo trše, se modelček preveč zareže v dlani, zato lahko piškote izrezujemo tako, da na modelček položimo ponev ali kaj podobnega in z njo modelček pritisnemo ob testo.
Nasvet
Namesto temne čokolade lahko uporabimo tudi belo ali mlečno čokolado ali kar vse tri. Če uporabimo več vrst čokolade, lahko testo prelijemo najprej s temno čokolado, nato z belo in še z mlečno. Nastane zelo lep in zanimiv vzorec.