
Mešani pšenično-rženi kruh
Mešani pšenično-rženi kruh

Sestavine
- 250 g pšenične moke tip 850
- 250 g ržene moke
- 0,5 l gazirane mineralne vode
- 1 zavitek pecilnega praška (13 g)
- 1 žlička soli
- 0,1 dl olja
- 100 g mešanih semen (sončnice, bučnice, sezam ...)
- ščepec mletega koriandra ali janeža ali kumine (po želji)
- maslo za model

7 receptov španske kulinarike, ki vedno navdušijo
Španska kuhinja je znana po živahnih okusih, preprostih sestavinah in bogati tradiciji skupnega obedovanja.

Hitre malice, ki jih lahko odnesete v službo
September je čas za nove začetke - začnimo pri zdravih malicah za v službo.

Pripravite te jedi s koruzo, preden bo prepozno
Ob koncu poletja nas pridelana koruza še zadnjič vabi s sladkim okusom. Za vas smo izbrali nekaj okusnih in malo drugačnih receptov.
Sestavine
- 250 g pšenične moke tip 850
- 250 g ržene moke
- 0,5 l gazirane mineralne vode
- 1 zavitek pecilnega praška (13 g)
- 1 žlička soli
- 0,1 dl olja
- 100 g mešanih semen (sončnice, bučnice, sezam ...)
- ščepec mletega koriandra ali janeža ali kumine (po želji)
- maslo za model
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C do 220 °C. V skledo stresemo obe vrsti moke, dodamo pecilni prašek in sol ter vse dobro premešamo. Dolijemo naravno mineralno vodo in olje ter s kuhalnico ali z električnim mešalnikom zamesimo gladko testo. V testo nato vmešamo semena in začimbe.
Model premažemo z maslom in vanj vlijemo gosto tekoče testo, napolnimo ga do tri četrtine. Damo ga v segreto pečico in pečemo 35 do 40 minut.
Nasvet
Pri peki kruha z naravno mineralno vodo kruh obogatimo z minerali, ki jih voda vsebuje (predvsem s kalcijem in magnezijem). Ob boljši sestavi kruha dosežemo tudi boljše vzhajanje, bolj elastično testo, kruh ima mehkejšo sredico in bolj hrustljavo skorjo ter večji volumen (je lažji in nekoliko višji).