© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Mešani pšenično-rženi kruh

Mešani pšenično-rženi kruh

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 hlebec
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mesani-psenicno-rzeni-kruh_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 250 g pšenične moke tip 850
  • 250 g ržene moke
  • 0,5 l gazirane mineralne vode
  • 1 zavitek pecilnega praška (13 g)
  • 1 žlička soli
  • 0,1 dl olja
  • 100 g mešanih semen (sončnice, bučnice, sezam ...)
  • ščepec mletega koriandra ali janeža ali kumine (po želji)
  • maslo za model

Sestavine

  • 250 g pšenične moke tip 850
  • 250 g ržene moke
  • 0,5 l gazirane mineralne vode
  • 1 zavitek pecilnega praška (13 g)
  • 1 žlička soli
  • 0,1 dl olja
  • 100 g mešanih semen (sončnice, bučnice, sezam ...)
  • ščepec mletega koriandra ali janeža ali kumine (po želji)
  • maslo za model

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C do 220 °C. V skledo stresemo obe vrsti moke, dodamo pecilni prašek in sol ter vse dobro premešamo. Dolijemo naravno mineralno vodo in olje ter s kuhalnico ali z električnim mešalnikom zamesimo gladko testo. V testo nato vmešamo semena in začimbe.

2

Model premažemo z maslom in vanj vlijemo gosto tekoče testo, napolnimo ga do tri četrtine. Damo ga v segreto pečico in pečemo 35 do 40 minut.

Nasvet

Pri peki kruha z naravno mineralno vodo kruh obogatimo z minerali, ki jih voda vsebuje (predvsem s kalcijem in magnezijem). Ob boljši sestavi kruha dosežemo tudi boljše vzhajanje, bolj elastično testo, kruh ima mehkejšo sredico in bolj hrustljavo skorjo ter večji volumen (je lažji in nekoliko višji).

Priljubljeni recepti

Ribezovi krofki

40 min
Enostavno

Marmelada iz rdečih pomaranč s čilijem

Tudi marmelado lahko popestrimo in naredimo eksotično.

2 h
Enostavno

File potočne postrvi s pirino rižoto in koprovo omako

Iz rubrike Otroci kuhamo

50 min
Enostavno

Riževa torta z divjimi gobami in sirom taleggio

Gobova poslastica za 'slanoslede'

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.