Kaj boste skuhali danes?
Kolački z zajčki
Kolački z zajčki
Sestavine
- 185 g moke
- ½ pecilnega praška
- 120 g svetlo rjavega sladkorja
- 120 g zmehčanega masla
- 100 g jogurta
- nastrgana lupina 1 limone
- 2 jajci
- 250 g fondana
maslena krema
- 85 g zmehčanega masla
- nekaj kapelj vaniljevega izvlečka ali arome
- 200 g sladkorja v prahu
- nekaj kapelj zelene barve za živila
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- 185 g moke
- ½ pecilnega praška
- 120 g svetlo rjavega sladkorja
- 120 g zmehčanega masla
- 100 g jogurta
- nastrgana lupina 1 limone
- 2 jajci
- 250 g fondana
maslena krema
- 85 g zmehčanega masla
- nekaj kapelj vaniljevega izvlečka ali arome
- 200 g sladkorja v prahu
- nekaj kapelj zelene barve za živila
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C in v vdolbine pekača za 12 mafinov namestimo papirnate modelčke. V skledo damo moko, sladkor, maslo, jogurt, limonovo lupino in jajca ter z električnim mešalnikom gladko razmešamo. Z veliko žlico nadevamo testo v pripravljene modelčke; pazimo, da ga razporedimo čim bolj enakomerno. Kolačke pečemo 20 do 25 minut, da se njihova prostornina poveča, površina pa postane zlato rjava. Zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino kolačka, mora ostati čist, ko ga izvlečemo. Model postavimo na kuhinjsko mrežico, da se kolački ohladijo.
Pripravimo kremo. Maslo, vaniljevo aromo in sladkor v prahu stepamo, dokler ne nastane svetla, enakomerna mešanica. Dodamo nekaj kapelj zelene barve za živila in jo vmešamo v kremo. Če bomo uporabili vrečko za brizganje, ji namestimo nastavek v obliki zvezde in jo napolnimo s kremo. Po vrhu kolačkov nabrizgamo kremo, da spominja na kupčke trave. Če nimamo vrečke za brizganje, premažemo kolačke s kremo in vanjo z vilicami zarišemo vzorec, podoben travi.
Fondan povaljamo v majhne kroglice, nič večje od oreha. To bo zajčkov zadek, ki gleda iz trave. Naredimo drobcene kroglice za repke in jih prilepimo na večje. Na vsak kolaček postavimo enega zajčka. Izdelamo še tačke, po dve za vsakega zajčka: oblikujemo kroglici in ju malce raztegnemo v ovalno obliko. Položimo ju ob eno stran velike kroglice.
Fondan
Fondan je mehka aromatična sladkorna masa za izdelovanje bonbonov in okraševanje slaščic.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pita s šampinjoni in mlado špinačo
Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!
Svedrčki z jajčevci, pinjolami in rozinami po sicilijansko
Sicilijanci obožujejo jajčevce na vse načine. Poskusite jih v tej slastni pašti!
Piščančji zvitki s korenjem in avokadom
Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji