
Sestavine
odišavljeni sirup
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica posušenih sivkinih cvetov (glej nasvet)
- 3 dl vode
- 4 jajca
- 300 g stopljenega in ohlajenega masla
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
maslena krema
- 400 g zmehčanega masla
- 550 g sladkorja v prahu
metuljeva krila
- 3 barve za živila v gelu (npr. vijolična, rumena in rožnata)
- 400 g bele čokolade
- 2 čokoladna piškota

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
odišavljeni sirup
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica posušenih sivkinih cvetov (glej nasvet)
- 3 dl vode
- 4 jajca
- 300 g stopljenega in ohlajenega masla
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
maslena krema
- 400 g zmehčanega masla
- 550 g sladkorja v prahu
metuljeva krila
- 3 barve za živila v gelu (npr. vijolična, rumena in rožnata)
- 400 g bele čokolade
- 2 čokoladna piškota
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Vzamemo dva pekača za 12 mafinov in vdolbinice obložimo s papirčki za mafine. Vse sestavine za testo damo v večjo skledo in z električnim mešalnikom mešamo 3 do 4 minute, da dobimo svetlo testo. Enakomerno ga razporedimo v 24 papirčkov in pečemo 20 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ni čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se kolački ohladijo v modlih, ki ju postavimo na kuhinjsko mrežico.
Medtem ko se kolački pečejo, pripravimo sirup. Sladkor, sivko in 3 dl vode damo v srednje veliko kozico in segrevamo pri nizki temperaturi. Počasi segrejemo do vrelišča, pustimo, da se kuha 2 minuti, izklopimo kuhalnik in pustimo, da se ohladi, medtem pa se sirup navzame arome. Ohlajen sirup precedimo v vrček skozi gosto cedilo.
Za kremo damo v večjo skledo maslo in sladkor v prahu ter prilijemo 1 dl sirupa. Najprej mešamo z leseno kuhalnico, nato pa stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo rahlo, gladko mešanico. Razdelimo jo v tri skledice. Vsaki dodamo kanček gela drugačne barve. Premešamo, da se maslena krema enakomerno obarva, nato pa polovico vsake kreme nadevamo v vrečke za brizganje.
S paličico za koktajl naredimo v vrh kolačkov nekaj luknjic in vsakega pokapamo z 1 žličko sirupa. Na vsak kolaček položimo 1 zvrhano žličko kreme (po osem kolačkov vsake barve) in jo razmažemo s hrbtno stranjo žlice, da ga povsem prekrije. Nato na vsak kolaček po sredini nabrizgamo 2 do 3 cm dolgo črto v isti barvi.
Za metuljeva krila nad kozico z vodo, ki vre, v nepregorni skodeli raztopimo belo čokolado. Razdelimo jo v tri manjše skledice in vsaki dodamo malce barve tako kot prej kremi. Iz papirja za peko izrežemo kvadrate s stranico 8 cm in na vsakega narišemo par metuljevih kril, tako da se obris vidi na drugi strani. Obrnemo papir in znotraj obrisa nanesemo nanj stopljeno čokolado. Čokoladna piškota zdrobimo in z drobtinami potresemo robove, da nastane vzorec. Počakamo, da se čokoladna krila povsem strdijo. Takrat jih narahlo potisnemo v kolačke pod kotom 45 stopinj.

Nasvet
Različne arome
Sivkina aroma je zelo blaga, vendar namesto nje lahko uporabimo žlico rožne vode ali nastrgano lupino dveh limon.
Kako shranimo sirup
Če nam kaj sirupa ostane, ga lahko v sterilizirani steklenički do enega meseca hranimo v hladilniku.
Kako uporabimo ostanek sirupa
V koktajlih ga lahko uporabimo namesto navadnega sladkornega sirupa ali pa ga pokapamo po jagodičevju, ki ga postrežemo s španskimi vetrci in smetano.