
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami

Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.

Popolna kopel kar v kuhinji: pripravite bain-marie
Vodna kopel (bain-marie) je ena najstarejših in najbolj zanesljivih kuharskih tehnik. S temi nasveti se boste ob pripravi počutili kot francoski slaščičarji.
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Postopek
Maslo, sladkor, rumenjak in vaniljevo aromo zmešamo s kuhalnico. Vmešamo moko – na koncu si bomo morali mogoče pomagati z rokami. Zmes stresemo na pomokano delovno površino in jo zgnetemo v gladko testo.
Testo razvaljamo (prej ga lahko razdelimo na dva dela) in iz testa izrežemo 5 do 6 cm velike zvezdice. Ostanke testa vedno znova zgnetemo, razvaljamo in iz njih izrezujemo zvezdice, da dobimo okoli 40 piškotov. Če želimo pečene piškote nato natakniti na kozarce s kavnim koktajlom, pri vsaki zvezdici med dvema stranicama zarežemo tanek trikotnik, dolg približno 2 cm in širok ½ cm. Pekače obložimo s papirjem za peko, po njih razporedimo zvezdice, jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Folijo odstranimo in piškote pečemo 8 do 12 minut, da se zlato zapečejo. Zvezdice ohladimo, nato jih posipamo s sladkorjem v prahu. Pečene piškote lahko za 3 mesece zamrznemo.
Kavo in kavni liker zmešamo v kozarcu za martini. Čez zadnjo stran žličke počasi prilijemo sladko smetano, da se lepo usede na vrh kave. Koktajl posipamo s kakavom in postrežemo z vaniljevo zvezdico, s katero okrasimo kozarec.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletna poročna torta
Pečeni jajčevci z jogurtom in hariso
Prečudovita poletna priloga iz pečenih jajčevcev
Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi
Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov