Kaj boste skuhali danes?
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Te cheescake za praznična druženja lahko pripravite vnaprej
Za sezono prazničnih druženj smo pripravili šopek receptov za čudovite cheesecake, ki jih lahko pripravimo vnaprej in brez kompliciranja.
Kruh, ki bo na vrata privabil še sosede
Kako lepo je, ko na hladen dan zadiši po sveže pečenem kruhu. Zaradi buče in zimskih začimb pa bo ta kruh tako aromatičen, da se bodo na vratih hitro oglasili še sosedi.
Kakijeva marmelada: tako dobra, da jo boste jedli kar z žličko
Imamo recept za odlično kakijevo marmelado, v kateri boste uživali vso zimo. Uporabite jo za palačinke, pite, preproste biskvite, cheesecake in panakoto.
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Postopek
Maslo, sladkor, rumenjak in vaniljevo aromo zmešamo s kuhalnico. Vmešamo moko – na koncu si bomo morali mogoče pomagati z rokami. Zmes stresemo na pomokano delovno površino in jo zgnetemo v gladko testo.
Testo razvaljamo (prej ga lahko razdelimo na dva dela) in iz testa izrežemo 5 do 6 cm velike zvezdice. Ostanke testa vedno znova zgnetemo, razvaljamo in iz njih izrezujemo zvezdice, da dobimo okoli 40 piškotov. Če želimo pečene piškote nato natakniti na kozarce s kavnim koktajlom, pri vsaki zvezdici med dvema stranicama zarežemo tanek trikotnik, dolg približno 2 cm in širok ½ cm. Pekače obložimo s papirjem za peko, po njih razporedimo zvezdice, jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Folijo odstranimo in piškote pečemo 8 do 12 minut, da se zlato zapečejo. Zvezdice ohladimo, nato jih posipamo s sladkorjem v prahu. Pečene piškote lahko za 3 mesece zamrznemo.
Kavo in kavni liker zmešamo v kozarcu za martini. Čez zadnjo stran žličke počasi prilijemo sladko smetano, da se lepo usede na vrh kave. Koktajl posipamo s kakavom in postrežemo z vaniljevo zvezdico, s katero okrasimo kozarec.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.
Kumarična solata z jogurtom
Osvežujoča klasika za odlično spremljavo k jedem z žara
Piščanec na nabodalih po grško
Čokoladni cheesecake
Ta čokoladni cheesecake bo premamil tudi tiste, ki sladice sicer pripravljajo le ob praznovanjih!