Kaj boste skuhali danes?
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Elegantna sladica, ki navduši z nežnim okusom
Za praznična druženja smo izbrali še eno klasično slaščico, ki ne bo obremenila pečice. Prilagodite jo po svojem okusu.
Top sladice leta 2025
Leto se poslavlja, čas je, da se ozremo in preverimo, katere sladice so v letu 2025 pritegnile največ pozornosti.
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Postopek
Maslo, sladkor, rumenjak in vaniljevo aromo zmešamo s kuhalnico. Vmešamo moko – na koncu si bomo morali mogoče pomagati z rokami. Zmes stresemo na pomokano delovno površino in jo zgnetemo v gladko testo.
Testo razvaljamo (prej ga lahko razdelimo na dva dela) in iz testa izrežemo 5 do 6 cm velike zvezdice. Ostanke testa vedno znova zgnetemo, razvaljamo in iz njih izrezujemo zvezdice, da dobimo okoli 40 piškotov. Če želimo pečene piškote nato natakniti na kozarce s kavnim koktajlom, pri vsaki zvezdici med dvema stranicama zarežemo tanek trikotnik, dolg približno 2 cm in širok ½ cm. Pekače obložimo s papirjem za peko, po njih razporedimo zvezdice, jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Folijo odstranimo in piškote pečemo 8 do 12 minut, da se zlato zapečejo. Zvezdice ohladimo, nato jih posipamo s sladkorjem v prahu. Pečene piškote lahko za 3 mesece zamrznemo.
Kavo in kavni liker zmešamo v kozarcu za martini. Čez zadnjo stran žličke počasi prilijemo sladko smetano, da se lepo usede na vrh kave. Koktajl posipamo s kakavom in postrežemo z vaniljevo zvezdico, s katero okrasimo kozarec.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kumarična solata z jogurtom
Osvežujoča klasika za odlično spremljavo k jedem z žara
Kremaste testenine s piščancem, bučo in orehi
Še en popoln recept za zimske testenine s piščancem