Kaj boste skuhali danes?
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Triki shranjevanja in priprave kostanja za popoln okus
Na hladnem ga lahko hranite od dveh tednov do dobrega meseca dni. Svetujemo vam, da ga vmes redno pregledujete.
Najboljša domača pica iz pekača, ki vedno uspe
Klasična domača pica iz pekača, kot jo imamo radi Slovenci – mehko, zračno testo, bogat nadev in hrustljavi robovi. Preprost recept, ki vedno uspe!
Ovseni kruh brez kvasa – preprost, zdrav in poln okusa
Če iščete zdrav in preprost recept za kruh brez glutena in kvasa, ga boste našli kar doma. Z ovsenimi kosmiči ustvarite hrustljav, okusen in zdrav hlebček.
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Postopek
Maslo, sladkor, rumenjak in vaniljevo aromo zmešamo s kuhalnico. Vmešamo moko – na koncu si bomo morali mogoče pomagati z rokami. Zmes stresemo na pomokano delovno površino in jo zgnetemo v gladko testo.
Testo razvaljamo (prej ga lahko razdelimo na dva dela) in iz testa izrežemo 5 do 6 cm velike zvezdice. Ostanke testa vedno znova zgnetemo, razvaljamo in iz njih izrezujemo zvezdice, da dobimo okoli 40 piškotov. Če želimo pečene piškote nato natakniti na kozarce s kavnim koktajlom, pri vsaki zvezdici med dvema stranicama zarežemo tanek trikotnik, dolg približno 2 cm in širok ½ cm. Pekače obložimo s papirjem za peko, po njih razporedimo zvezdice, jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Folijo odstranimo in piškote pečemo 8 do 12 minut, da se zlato zapečejo. Zvezdice ohladimo, nato jih posipamo s sladkorjem v prahu. Pečene piškote lahko za 3 mesece zamrznemo.
Kavo in kavni liker zmešamo v kozarcu za martini. Čez zadnjo stran žličke počasi prilijemo sladko smetano, da se lepo usede na vrh kave. Koktajl posipamo s kakavom in postrežemo z vaniljevo zvezdico, s katero okrasimo kozarec.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Goveji file z omako iz rdečega vina
Pogača s karamelizirano čebulo
Patagonski hotdogi z avokadovo majonezo
Zabavo ob žaru lahko popestrimo tudi s temi posebnimi hotdogi