Kaj boste skuhali danes?
Medenjakova torta
Združuje sladke okuse in vonje praznikov, že pogled nanjo pa nam v misli prikliče zimsko pravljico.
Medenjakova torta
Združuje sladke okuse in vonje praznikov, že pogled nanjo pa nam v misli prikliče zimsko pravljico.
Sestavine
- 6 listov želatine
- 200 g medenjakov, zmletih v drobtine
- 100 g masla
- 100 g medenjakov
- 500 g skute (z 20 % maščobe)
- 150 g jogurta
- 1 skodelica hladne kave espresso
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 5 dl sladke smetane
- cimet za posip
- medenjakove zvezdice za okras
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 6 listov želatine
- 200 g medenjakov, zmletih v drobtine
- 100 g masla
- 100 g medenjakov
- 500 g skute (z 20 % maščobe)
- 150 g jogurta
- 1 skodelica hladne kave espresso
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 5 dl sladke smetane
- cimet za posip
- medenjakove zvezdice za okras
Postopek
Želatino namočimo v hladni vodi. Maslo razpustimo in ga dodamo k medenjakovim drobtinam. Maso dobro zmešamo, jo napolnimo v tortni model premera 26 cm, rahlo potlačimo in postavimo na hladno.
Medenjake (100 g) narežemo na centimeter velike kocke.
V skledi zmešamo skuto z jogurtom, kavo in kristalnim sladkorjem. Sladko smetano čvrsto stepemo. Želatino dobro ožmemo, raztopimo in vmešamo v skutno maso. Dodamo medenjakove kocke in stepeno smetano ter rahlo premešamo. Skutno maso nadevamo na ohlajeno podlago v tortnem modlu in površino lepo zgladimo.
Torto postavimo čez noč v hladilnik, da se strdi. S šablono jo potresemo s cimetom, da dobimo lepe zvezdice in poljubno okrasimo z medenjakovimi zvezdicami.
Priljubljeni recepti
Sendvič s šunko, sirom in marinirano redkvico
Povzdignjena različica sendviča s šunko in sirom