Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 175 g moke
- 50 g riževe moke
- 85 g rjavega sladkorja
- 140 g hladnega masla
- 1 žlica mleka
- 25 g bučnih semen in še malo za posip
- 250 g mešanih oreškov (mi smo uporabili pistacije, makadamije in lešnike)
- 300 g karamelne omake
- 3 žlice moke
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 175 g moke
- 50 g riževe moke
- 85 g rjavega sladkorja
- 140 g hladnega masla
- 1 žlica mleka
- 25 g bučnih semen in še malo za posip
- 250 g mešanih oreškov (mi smo uporabili pistacije, makadamije in lešnike)
- 300 g karamelne omake
- 3 žlice moke
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Plitev kvadraten pekač s stranico 21 ali 22 cm obložimo s papirjem za peko. V skledo damo navadno in riževo moko, sladkor in na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vgnetemo v suhe sestavine, da dobimo fino drobtinasto zmes. Z jedilnim nožem vmešamo mleko. Mešanico stresemo v pekač in jo enakomerno pritisnemo ob dno. Pečemo 15 do 20 minut, da se zlato rjavo zapeče.
Vzamemo iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 180 °C. V skledi zmešamo bučna semena, oreške, karamel in moko. Karamelno mešanico enakomerno razporedimo po še vročem pečenem testu, posujemo z dodatnimi bučnicami in pečemo še 8 do 10 minut. Pustimo, da se pecivo ohladi v pekaču, nato ga narežemo na kvadrate.
Karamelna omaka
250 g sladkorja stresemo v ponev z debelim dnom, primešamo 4 žlice vode in pristavimo na srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamelo. Odstavimo z ognja in previdno vmešamo 50 g masla in 1,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se ohladi.