Kaj boste skuhali danes?
Karamelna skutina torta
Karamelna skutina torta
Sestavine
podlaga
- 50 g masla
- 150 g mletih piškotov
nadev
- 4 listi želatine ali 11 g želatine v prahu
- 400 g crème fraîche
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlička vaniljeve arome
- 400 g albuminske skute (rikote)
- 50 g mehkih smetanovih karamel
- morska sol
- sladkor v prahu za posip
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
podlaga
- 50 g masla
- 150 g mletih piškotov
nadev
- 4 listi želatine ali 11 g želatine v prahu
- 400 g crème fraîche
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlička vaniljeve arome
- 400 g albuminske skute (rikote)
- 50 g mehkih smetanovih karamel
- morska sol
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V majhni kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Mlete piškote stresemo v kozico s stopljenim maslom, zmešamo in nato z mešanico obložimo dno modla za torte s premerom 20 cm (in globokega 9 cm). Mlete piškote s hrbtno stranjo žlice pritisnemo ob dno, pri tem pa smo pozorni na to, da dobro zapolnimo robove. Model s piškotno podlago postavimo v hladilnik in se lotimo naslednjega koraka.
Če uporabljamo želatino v listih, jih v skledi prelijemo s hladno vodo in pustimo, da se namakajo 5 minut, nato jih odcedimo. Namočene liste prelijemo s 3 žlicami vrele vode in premešamo, da se želatina raztopi. Če pa imamo želatino v prahu, jo v skledici posipamo po 3 žlicah vrele vode, pustimo 3 do 4 minute, nato jo razmešamo, da se raztopi. Če se želatina ne raztopi popolnoma, položimo skledico v večjo skledo z vrelo vodo, pustimo nekaj minut in ponovno premešamo. Skledico lahko postavimo tudi na kozico, v kateri rahlo vre malo vode.
Crème fraîche damo skupaj z obema vrstama sladkorja in ščepom morske soli v majhno kozico, nato jo med rednim mešanjem s kuhalnico nežno segrevamo, da zmes postane tekoča in se sladkor stopi. Mešanico še enkrat na hitro stepemo, da se znebimo morebitnih grudic. Mešanica naj bo približno tako topla kot želatina. Želatino in vaniljevo aromo vmešamo v mešanico s smetano, vse skupaj prelijemo v skledo in ohladimo.
Albuminsko skuto damo v multipraktik in jo gladko zmešamo. Prilijemo ji smetanovo mešanico in ponovno zmešamo. Maso prelijemo na piškotno podlago v modlu, pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in čez noč hladimo v hladilniku.
Z nožem potegnemo okoli oboda torte, nato obod odstranimo. Torto položimo na servirni krožnik ali pa jo za lažje serviranje pustimo kar na dnu modla. Karamele tanko narežemo in z njimi okrasimo sredino torte. Torto posipamo s sladkorjem v prahu, pokrijemo in hranimo v hladilniku, dokler je ne postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!
Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami
Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo
Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem
Impresivna torta za poroke in druge velike priložnosti