
Kaj boste skuhali danes?
Orjaški cimetov polž
Tale praznična slaščica vas bo očarala na prvi pogled! Da o čudoviti aromi in okusu sploh ne govorimo ...
Orjaški cimetov polž
Tale praznična slaščica vas bo očarala na prvi pogled! Da o čudoviti aromi in okusu sploh ne govorimo ...

Sestavine
- 2 dl mleka
- 50 g zmehčanega masla in še malo za model
- 450 g moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 7 g (1 vrečka) suhega kvasa
- 1 žlička mletega cimeta
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 jajce
- rastlinsko olje za skledo
nadev
- ščep soli
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 150 g zmehčanega masla
- 2 žlici mletega cimeta
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1⁄4 žličke vaniljevega izvlečka ali arome

Začenja se sezona buč, tu so 3 popolni recepti
Z vonjem po suhem listju in prvim hladnim vetrom pride tudi čas, ko buče prevzamejo naše kuhinje. Ni jeseni brez te živo oranžne kraljice – vsestranske, hranljive in preproste za pripravo.

Rjav pecelj in lise na zeleni solati: ali je še varna za uživanje?
Rjav pecelj in lise na zeleni solati niso nujno znak, da solata ni več dobra. Odkrijte, kdaj je solata še užitna in kako podaljšati njeno svežino.

Ne spreglejte te klasike iz kuhinj naših non
Pršutov toč ali toč iz pršuta je slastna primorska jed z bogato tradicijo – popolna za jesenske dni.
Sestavine
- 2 dl mleka
- 50 g zmehčanega masla in še malo za model
- 450 g moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 7 g (1 vrečka) suhega kvasa
- 1 žlička mletega cimeta
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 jajce
- rastlinsko olje za skledo
nadev
- ščep soli
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 150 g zmehčanega masla
- 2 žlici mletega cimeta
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1⁄4 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
Postopek
Za testo v kozici nežno segrejemo mleko in maslo le toliko, da se maslo stopi. Pustimo, da se mešanica nekoliko ohladi in je topla na dotik (ne sme biti vroča). Moko vsujemo v veliko skledo in dodamo kvas, cimet, sladkor in sol. Prilijemo toplo mlečno mešanico, dodamo razžvrkljano jajce, pomešamo in nato z rokami zamesimo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in gnetemo približno 10 minut, da postane prožno. (To lahko naredimo tudi v samostoječem mešalniku s kljukastim nastavkom – trajalo bo kakšnih 5 minut.) Testo oblikujemo v kepo in jo položimo v naoljeno skledo. Pokrijemo jo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Medtem z električnim mešalnikom dobro zmešamo sestavine za nadev. Postavimo na stran.
Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom. Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga na hitro pregnetemo, da iztisnemo zrak. Nekaj minut ga pustimo počivati, nato ga razvaljamo v pravokotnik velikosti 30 x 50 cm, tako da je krajša stranica obrnjena proti nam. Po celotni površini ga premažemo z nadevom. Nato ga po dolžini razrežemo na 4 trakove. Prvi trak čvrsto zvijemo v polža, začenši pri krajši stranici, nato ga položimo na začetek drugega traku in spet zvijemo, da dobimo večjega polža. Tega položimo na začetek tretjega traku in spet zvijemo, nato pa ponovimo še z zadnjim trakom testa. Na koncu dobimo enega velikega cimetovega polža, ki je videti nekoliko neugledno, a brez skrbi, testo bo še vzhajalo in se lepo oblikovalo v modelu. Polža položimo v pripravljeni model, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati od 45 minut do 1 ure oziroma toliko časa, da naraste in se razširi približno za tretjino.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Model postavimo v pečico in polža pečemo 45 do 50 minut, da se napihne, zlato obarva ter skoz in skoz speče. Če proti koncu peke začne temneti, ga pokrijemo z aluminijasto folijo.
Medtem zmešamo sladkor v prahu, vaniljo in 3 žlice vode, da dobimo redek obliv. Polža pustimo, da se 15 minut ohlaja v modelu, nato ga vzamemo ven, pobrizgamo z oblivom in pustimo, da se še malo ohladi na kuhinjski mrežici (najboljši je še topel). Z nazobčanim nožem ga narežemo na kose ali pa ga sproti trga vsak sam. V nepredušno zaprti posodi se obdrži 2 dni.
Nasvet
Cimetov polž je odličen tudi z vaniljevo omako. Pripravimo jo iz 3,5 dl mleka, v katerem skuhamo približno 1⁄3 vrečke vaniljevega pudinga in žlico sladkorja. V tem primeru lahko sladkorni obliv izpustimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Kruh s črnim grozdjem
V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.
Jagnječje zarebrnice s hrustljavo sirovo skorjico
Dlje kot boste pustili marinirati zarebrnice, slajše bodo.