
Kaj boste skuhali danes?
Kakijeva skutna pita
Kakijeva skutna pita

Sestavine
testo
- 250 g moke
- 160 g masla za peko
- 90 g sladkorja v prahu
- ½ jajca
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica ruma
nadev
- 5 jajc
- 160 g sladkorja
- 250 g pasirane skute
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 60 g praška za vaniljev puding
- 700 g vaniljevega kakija

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 160 g masla za peko
- 90 g sladkorja v prahu
- ½ jajca
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica ruma
nadev
- 5 jajc
- 160 g sladkorja
- 250 g pasirane skute
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 60 g praška za vaniljev puding
- 700 g vaniljevega kakija
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Model za pite premera 28 do 30 cm namažemo z maslom in obsujemo z moko. Iz sestavin zgnetemo testo, z njim obložimo dno in obod modla, obložimo s papirjem za peko in nasujemo fižol za slepo peko. Postavimo v pečico in pečemo 8 minut, da se speče do polovice.
Pripravimo nadev. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v čvrst sneg, vtepemo 80 g sladkorja, nato vmešamo še skuto.
V kozici zavremo 4 dl mleka z maslom in 80 g sladkorja. V skledici zmešamo prašek za puding, 1 dl hladnega mleka ter rumenjake in mešanico zakuhamo v vrelo mleko. Dobro prevremo in v vrelo zmes primešamo skutno maso.
Iz modla odstranimo papir s fižolom in z maso do polovice napolnimo model. Potresemo z olupljenim, na lističe narezanim kakijem, prekrijemo z drugo polovico mase in pečemo pri 180 °C približno pol ure. Pečeno pito ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mini pite z jagodičjem
Ljubke in razkošno nadevane s slaščičarsko kremo. Prava poletna ekstravaganca!