© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jagodno-pistacijev kolač z oljčnim oljem

Presenetljiva kombinacija z oljčnim oljem vas bo navdušila!

Jagodno-pistacijev kolač z oljčnim oljem

Presenetljiva kombinacija z oljčnim oljem vas bo navdušila!

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 dl oljčnega olja in še malo za model
  • 225 g oluščenih nesoljenih pistacij
  • 200 g sladkorja
  • 3 velika jajca
  • 150 g finega koruznega zdroba
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 200 g jagod
  • sladkor v prahu za posip

ko postrežemo

  • stepena sladka smetana
  • jagode

Sestavine

  • 2 dl oljčnega olja in še malo za model
  • 225 g oluščenih nesoljenih pistacij
  • 200 g sladkorja
  • 3 velika jajca
  • 150 g finega koruznega zdroba
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 200 g jagod
  • sladkor v prahu za posip

ko postrežemo

  • stepena sladka smetana
  • jagode

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno modela za torte premera 23 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. 200 g pistacij damo v multipraktik in jih zmeljemo, da so videti kot mleti mandlji. 200 g jagod narežemo na koščke.

2

V skledi z električnim mešalnikom stepamo sladkor in jajca, da nastane svetla in puhasta masa – trajalo bo kakih 5 minut. Med stalnim stepanjem dodamo oljčno olje, nato pa ročno narahlo vmešamo mlete pistacije, koruzni zdrob, pecilni prašek in sol. Nežno vmešamo narezane jagode in maso postrgamo v model. Preostale pistacije grobo nasekljamo in jih posujemo po vrhu.

3

Kolač pečemo 50 do 55 minut, da se zlato obarva in naraste. Pustimo, da se v modelu ohladi na sobno temperaturo, nato ga prenesemo na stojalo za torte ali na krožnik. Poprašimo ga s sladkorjem v prahu in postrežemo s smetano in dodatnimi jagodami.

Kolač, ki naredi vtis

Jagode razpolovimo, jih razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in posujemo z malo kristalnega sladkorja. Pečemo jih 25 minut na 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo), da so mehke in sočne. S še toplimi jagodami obložimo kolač in ga pokapamo s sokovi, ki so se izcedili med peko. Postrežemo ga s kepicami sladoleda.

Priljubljeni recepti

Maroško začinjena cvetačna juha z mandlji

Cvetačna juha, ki očara že z vonjem

30 min
Enostavno

Stročji fižol

Kako veseli smo poletnih shrankov v drugih letnih časih. Stročji fižol je eden od bolj priljubljenih.

30 min
Enostavno

Hruškove tortice z jetrno klobaso

Jetrna klobasa se lepo poda sladkim hruškam

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.