
Kaj boste skuhali danes?
Jagodno-pistacijev kolač z oljčnim oljem
Presenetljiva kombinacija z oljčnim oljem vas bo navdušila!
Jagodno-pistacijev kolač z oljčnim oljem
Presenetljiva kombinacija z oljčnim oljem vas bo navdušila!

Sestavine
- 2 dl oljčnega olja in še malo za model
- 225 g oluščenih nesoljenih pistacij
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 150 g finega koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 200 g jagod
- sladkor v prahu za posip
ko postrežemo
- stepena sladka smetana
- jagode

Tri specialitete, ki jih morate poskusiti
Vonj po hrustljavih cvrtih inčunih bo za mizo zagotovo privabil tudi najbolj izbirčne jedce.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.
Sestavine
- 2 dl oljčnega olja in še malo za model
- 225 g oluščenih nesoljenih pistacij
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 150 g finega koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 200 g jagod
- sladkor v prahu za posip
ko postrežemo
- stepena sladka smetana
- jagode
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno modela za torte premera 23 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. 200 g pistacij damo v multipraktik in jih zmeljemo, da so videti kot mleti mandlji. 200 g jagod narežemo na koščke.
V skledi z električnim mešalnikom stepamo sladkor in jajca, da nastane svetla in puhasta masa – trajalo bo kakih 5 minut. Med stalnim stepanjem dodamo oljčno olje, nato pa ročno narahlo vmešamo mlete pistacije, koruzni zdrob, pecilni prašek in sol. Nežno vmešamo narezane jagode in maso postrgamo v model. Preostale pistacije grobo nasekljamo in jih posujemo po vrhu.
Kolač pečemo 50 do 55 minut, da se zlato obarva in naraste. Pustimo, da se v modelu ohladi na sobno temperaturo, nato ga prenesemo na stojalo za torte ali na krožnik. Poprašimo ga s sladkorjem v prahu in postrežemo s smetano in dodatnimi jagodami.
Kolač, ki naredi vtis
Jagode razpolovimo, jih razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in posujemo z malo kristalnega sladkorja. Pečemo jih 25 minut na 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo), da so mehke in sočne. S še toplimi jagodami obložimo kolač in ga pokapamo s sokovi, ki so se izcedili med peko. Postrežemo ga s kepicami sladoleda.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata z rukolo, meto in bobom
Stročji fižol
Kako veseli smo poletnih shrankov v drugih letnih časih. Stročji fižol je eden od bolj priljubljenih.