
Kaj boste skuhali danes?
Jagodno-pistacijev kolač z oljčnim oljem
Presenetljiva kombinacija z oljčnim oljem vas bo navdušila!
Jagodno-pistacijev kolač z oljčnim oljem
Presenetljiva kombinacija z oljčnim oljem vas bo navdušila!

Sestavine
- 2 dl oljčnega olja in še malo za model
- 225 g oluščenih nesoljenih pistacij
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 150 g finega koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 200 g jagod
- sladkor v prahu za posip
ko postrežemo
- stepena sladka smetana
- jagode

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 2 dl oljčnega olja in še malo za model
- 225 g oluščenih nesoljenih pistacij
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 150 g finega koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 200 g jagod
- sladkor v prahu za posip
ko postrežemo
- stepena sladka smetana
- jagode
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno modela za torte premera 23 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. 200 g pistacij damo v multipraktik in jih zmeljemo, da so videti kot mleti mandlji. 200 g jagod narežemo na koščke.
V skledi z električnim mešalnikom stepamo sladkor in jajca, da nastane svetla in puhasta masa – trajalo bo kakih 5 minut. Med stalnim stepanjem dodamo oljčno olje, nato pa ročno narahlo vmešamo mlete pistacije, koruzni zdrob, pecilni prašek in sol. Nežno vmešamo narezane jagode in maso postrgamo v model. Preostale pistacije grobo nasekljamo in jih posujemo po vrhu.
Kolač pečemo 50 do 55 minut, da se zlato obarva in naraste. Pustimo, da se v modelu ohladi na sobno temperaturo, nato ga prenesemo na stojalo za torte ali na krožnik. Poprašimo ga s sladkorjem v prahu in postrežemo s smetano in dodatnimi jagodami.
Kolač, ki naredi vtis
Jagode razpolovimo, jih razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in posujemo z malo kristalnega sladkorja. Pečemo jih 25 minut na 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo), da so mehke in sočne. S še toplimi jagodami obložimo kolač in ga pokapamo s sokovi, ki so se izcedili med peko. Postrežemo ga s kepicami sladoleda.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
V ponvi pečene račje prsi s kremnim ohrovtom, kostanjem in karamelizirano hruško
Pečene račje prsi jesenskih okusov
Smrečica iz listnatega testa
Mešane ocvrte ribe in morski sadeži
Fritto misto. Hrustljavi morski sadeži so predjed, s kosom kruha in pokapani z limono pa odlična večerja.