
Steak s korenovkami in peteršiljevim pestom
steak popoln za nedeljsko kosilo z raznoliko zelenjavo
Steak s korenovkami in peteršiljevim pestom
steak popoln za nedeljsko kosilo z raznoliko zelenjavo

Sestavine
- 250 g gomolja zelene
- 300 g korenja
- 3 velike šalotke
- 3 stebla stebelne zelene
- pest zeleninih listov
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 steaka po pribl. 250 g
- 1 glavica rdečega ali zelenega (belgijskega) radiča
peteršiljev pesto
- šopek peteršilja
- 30 g nesoljenih indijskih oreščkov
- 1 strok česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- kanček limonovega soka
- 3 žlice naribanega parmezana
- sol
- poper

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 250 g gomolja zelene
- 300 g korenja
- 3 velike šalotke
- 3 stebla stebelne zelene
- pest zeleninih listov
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 steaka po pribl. 250 g
- 1 glavica rdečega ali zelenega (belgijskega) radiča
peteršiljev pesto
- šopek peteršilja
- 30 g nesoljenih indijskih oreščkov
- 1 strok česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- kanček limonovega soka
- 3 žlice naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
Gomolj zelene olupimo in narežemo na kocke. Korenje olupimo in vzdolžno narežemo na četrtine. Tudi šalotke olupimo in narežemo na četrtne, pri tem naj čebulne plasti ostanejo skupaj. Stebla zelene razpolovimo in vzdolžno narežemo na rezine. Radiču potrgamo zunanje liste, srčiko pa narežemo na četrtine.
Pečico segrejemo na 220 °C. Zelenjavo, razen radiča in listov zelene, položimo v pekač. Prelijemo z 2 žlicama olja, solimo, premešamo in razporedimo po pekaču v eni plasti. Pečemo jo 45 minut, da se zmehča in komaj začne dobivati zlato barvo. Enkrat ali dvakrat jo premešamo.
Medtem pripravimo pesto. Peteršilj, indijske oreščke in česen damo v sekljalnik in gladko sesekljamo. Dodamo oljčno olje, limonov sok, parmezan, malo soli in popra ter dobro premešamo. Če želimo redkejši pesto, dodamo še malo oljčnega olja.
Segrejemo rebrasto ponev. Steaka premažemo s preostalim oljem, solimo in popramo. Pečemo ju 4 minute na vsaki strani, če želimo srednje pečena. Pokrijemo ju s folijo in pustimo počivati 5 minut.
Radič in liste zelene zmešamo s pečeno zelenjavo. Steaka obložimo z žlico pesta in postrežemo s pečeno zelenjavo.