
Istrska mineštra – bobiči
Mineštra s stročnicami in prekajenim mesom.
Istrska mineštra – bobiči
Mineštra s stročnicami in prekajenim mesom.

Sestavine
- 400 g zrn mlade koruze (bobičev)
- 250 g rjavega fižola v zrnu
- pršutova kost ali kos prekajenega mesa
- 150 g slanine (pancete)
- 5 strokov česna
- 500 g krompirja
- 150 g korenja
- sol
- poper
- peteršilj za posip

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Kaj pripraviti iz velike bučke? Dve ideji, ki vas bosta navdušili
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.
Sestavine
- 400 g zrn mlade koruze (bobičev)
- 250 g rjavega fižola v zrnu
- pršutova kost ali kos prekajenega mesa
- 150 g slanine (pancete)
- 5 strokov česna
- 500 g krompirja
- 150 g korenja
- sol
- poper
- peteršilj za posip
Postopek
Fižol prejšnji dan namočimo v vodi. Odcedimo ga in kuhamo skupaj z očiščeno in dobro oprano pršutovo kostjo. Slanino narežemo na kose in jo nato z olupljenimi stroki česna temeljito stolčemo ali sesekljamo v pesto, ki ga takoj dodamo fižolu.
Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še mlado koruzo, nato krompir in korenje, narezano na kockice. Ko je vse kuhano, vzamemo iz lonca pršutovo kost in obrano meso vrnemo v juho. Po okusu vse še začinimo s soljo in poprom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo istrsko mineštro.
Nasvet
Oljčno olje, pridelano iz zgodaj obranih plodov belice, z značilno zeleno aromo, intenzivno grenkobo in pikantnostjo, bo mineštro obogatilo v vonju in okusu. Še tako značilne arome po sveže pokošeni travi, oljki ali zeliščih ne bodo prekrile izvornih arom mineštre, temveč jo bodo nadgradile v gastronomski užitek.