Kaj boste skuhali danes?
Harški kruh s kumino
Znamenitost iz Nemčije
Harški kruh s kumino
Znamenitost iz Nemčije
Sestavine
kislo testo
- 100 g ržene moke (tip 1100)
- 50 g polnozrnate pšenične moke
- 150 g vode
- 1 zavitek aktivnih droži (12 g)
predpripravljeno testo (z avtolizo)
- 190 g črne pšenične moke (tip 1100)
- 130 g vode
glavno testo
- kislo testo
- predpripravljeno testo
- 80 g ržene moke (tip 1100)
- 30 g vode
- 5 g svežega kvasa
- 5 g soli
- 12 g kumine
- 100 g sira harzer roller (ali drugega sira močnejšega okusa, na primer grojerja)
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
kislo testo
- 100 g ržene moke (tip 1100)
- 50 g polnozrnate pšenične moke
- 150 g vode
- 1 zavitek aktivnih droži (12 g)
predpripravljeno testo (z avtolizo)
- 190 g črne pšenične moke (tip 1100)
- 130 g vode
glavno testo
- kislo testo
- predpripravljeno testo
- 80 g ržene moke (tip 1100)
- 30 g vode
- 5 g svežega kvasa
- 5 g soli
- 12 g kumine
- 100 g sira harzer roller (ali drugega sira močnejšega okusa, na primer grojerja)
Postopek
Pripravimo kislo testo. Aktivne droži raztopimo v vodi, dodamo obe moki, premešamo in pustimo 24 ur počivati na sobni temperaturi.
Sestavine za predpripravljeno testo ročno pregnetemo in pustimo počivati 20 minut.
Pripravimo glavno testo: vse sestavine razen sira in kumine 5 minut počasi mesimo, da dobimo srednje čvrsto testo. Dodamo sir, narezan na velike kocke, in kumino ter na hitro pregnetemo.
Testo naj vzhaja 90 minut. Nato oblikujemo hlebec in ga pustimo počivati še 45 minut.
Pečico segrejemo na 250 °C, nato vanjo postavimo hlebec in ognjevarno posodo z 0,5 litra vode. Nato temperaturo znižamo na 210 °C in kruh pečemo približno 45 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.