Kaj boste skuhali danes?
Kruh s sirom (s kislim testom)
Kruh s sirom (s kislim testom)
Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode
Postopek
Večer pred peko zmešamo kislo testo in rženo moko (150 g) z malo mlačne vode. Naslednji dan dodamo fermentiranemu predtestu vse ostale sestavine in zgnetemo v voljno testo. Testo naj vzhaja približno 4 ure, nato ga ponovno pregnetemo in pustimo, da vzhaja skoraj do dvojne prostornine.
Testo še tretjič premesimo, oblikujemo v hlebec in damo v košarico, ki smo jo obložili s kuhinjsko krpo, in nekaj časa pustimo še vzhajati.
Pečico segrejemo na 250 °C. Vzhajan hlebec zvrnemo na pekač, površino kruha premažemo z vodo in kruh pečemo na srednjem vodilu približno 10 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 190 °C in pečemo še približno 50 minut.
Nasvet
Droži oziroma kislo testo lahko pripravimo sami od začetka ali z ekstraktom kislega testa, ki je na prodaj v trgovinah. Zavitek ekstrakta kislega testa zmešamo z 100 g ržene moke in približno 1 dl tople vode v gosto zmes. Pustimo, da na toplem vzhaja 12 ur. Potem dodamo še 100 g ržene moke in 1 dl tople vode ter pustimo še 3 do 6 ur, da se v testu pojavijo majhni mehurčki (vrenje). Nato spet dodamo 100 g ržene moke in 1 dl tople vode in pustimo še 3 do 6 ur, da testo dobi rahlo kiselkast vonj in okus, na površini pa se pojavijo mehurčki. Zdaj je kislo testo pripravljeno za uporabo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Goveji burgerji s pikantno paradižnikovo prilogico
Burgerje lahko dopolnimo z vrsto pestrih prilog