Kaj boste skuhali danes?
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem
Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja
Vse, kar vas je kadarkoli zanimalo o francoski solati
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Jaffa sladice, kot jih še ne poznate
Nekoč smo pripravljali jaffa pecivo, danes pa klasični duet čokolade in citrusov raje združujemo v trendne kozarčke in sočne narastke.
Tradicionalna mineštra, ki še posebno tekne pozimi
Pašta fižol je ena najbolj razširjenih jedi v Italiji, na območju slovenskega Primorja in Istre, pa tudi čez mejo sega, vse do Kvarnerja in Dalmacije. Kako jo pripraviti?
Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja
Postopek
Grozdje operemo, jagode osmukamo, damo v kozico, dodamo vino, rožmarin in trakove limonove lupine ter toliko vode, da je grozdje pokrito. Počasi zavremo in občasno premešamo. Posodo pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo 5 minut, nato grozdje pretlačimo s tlačilko za krompir. Kuhamo še 10 minut in še nekajkrat pretlačimo, da jagode razpadejo.
Grozdno mešanico preložimo v cedilo, obloženo z muslinom in pustimo, da se sok nekaj ur, ali čez noč, izceja v posodo pod cedilom.
V zamrzovalnik postavimo 3 majhne krožničke, ki jih bomo potrebovali za preizkus želiranja. Odmerimo sok (potrebovali ga bomo 6 dl) in ga prelijemo v kozico. Dodamo sladkor in limonov sok ter zavremo. Mešamo, da se sladkor raztopi in s penovko s površine sproti pobiramo pene. Ko se sladkor stopi, povišamo temperaturo in pustimo, da močno vre, da dosežemo točko želiranja. To bo trajalo 5 do 10 minut. Stopnjo želiranja preverimo tako, da kozico odstavimo in kanemo nekaj želeja na ohlajen krožniček. Žele potisnemo s prstom in če se naguba, je narejen. Če ne, kuhamo še minuto ali malo več, nato pa ponovno naredimo preizkus.
Žele nadevamo v sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko. Na hladnem in suhem mestu žele hranimo do enega leta.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
Rezanci z morskimi sadeži po špansko
Domači prijatelj
Ti piškoti so kakor nalašč za pomakanje v desertno vino, priležejo pa se tudi h kavi.