
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem

Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja
Postopek
Grozdje operemo, jagode osmukamo, damo v kozico, dodamo vino, rožmarin in trakove limonove lupine ter toliko vode, da je grozdje pokrito. Počasi zavremo in občasno premešamo. Posodo pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo 5 minut, nato grozdje pretlačimo s tlačilko za krompir. Kuhamo še 10 minut in še nekajkrat pretlačimo, da jagode razpadejo.
Grozdno mešanico preložimo v cedilo, obloženo z muslinom in pustimo, da se sok nekaj ur, ali čez noč, izceja v posodo pod cedilom.
V zamrzovalnik postavimo 3 majhne krožničke, ki jih bomo potrebovali za preizkus želiranja. Odmerimo sok (potrebovali ga bomo 6 dl) in ga prelijemo v kozico. Dodamo sladkor in limonov sok ter zavremo. Mešamo, da se sladkor raztopi in s penovko s površine sproti pobiramo pene. Ko se sladkor stopi, povišamo temperaturo in pustimo, da močno vre, da dosežemo točko želiranja. To bo trajalo 5 do 10 minut. Stopnjo želiranja preverimo tako, da kozico odstavimo in kanemo nekaj želeja na ohlajen krožniček. Žele potisnemo s prstom in če se naguba, je narejen. Če ne, kuhamo še minuto ali malo več, nato pa ponovno naredimo preizkus.
Žele nadevamo v sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko. Na hladnem in suhem mestu žele hranimo do enega leta.