Kaj boste skuhali danes?
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem
Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja
Tomaž Bratovž: Nožoholik, ki obuja tradicijo
Chef Tomaž Bratovž, sin Janeza Bratovža, je prevzel kulinarično taktirko znane ljubljanske restavracije.
Sladko presenečenje, ki ga je za prijatelje pripravil Gregor Kirsch
Tako čudovitih domačih piškotov, kot jih je svojim najdražjim ob praznikih podaril Gregor Kirsch, pa že dolgo nismo videli.
Ko so trgovine zaprte: odlično kosilo iz ostankov
Trgovine so zaprte, hladilnik je poln ostankov prazničnih pojedin, v shrambi je še nekaj pločevink. Na tak dan se pokaže, kako inovativni kuharji smo lahko.
Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja
Postopek
Grozdje operemo, jagode osmukamo, damo v kozico, dodamo vino, rožmarin in trakove limonove lupine ter toliko vode, da je grozdje pokrito. Počasi zavremo in občasno premešamo. Posodo pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo 5 minut, nato grozdje pretlačimo s tlačilko za krompir. Kuhamo še 10 minut in še nekajkrat pretlačimo, da jagode razpadejo.
Grozdno mešanico preložimo v cedilo, obloženo z muslinom in pustimo, da se sok nekaj ur, ali čez noč, izceja v posodo pod cedilom.
V zamrzovalnik postavimo 3 majhne krožničke, ki jih bomo potrebovali za preizkus želiranja. Odmerimo sok (potrebovali ga bomo 6 dl) in ga prelijemo v kozico. Dodamo sladkor in limonov sok ter zavremo. Mešamo, da se sladkor raztopi in s penovko s površine sproti pobiramo pene. Ko se sladkor stopi, povišamo temperaturo in pustimo, da močno vre, da dosežemo točko želiranja. To bo trajalo 5 do 10 minut. Stopnjo želiranja preverimo tako, da kozico odstavimo in kanemo nekaj želeja na ohlajen krožniček. Žele potisnemo s prstom in če se naguba, je narejen. Če ne, kuhamo še minuto ali malo več, nato pa ponovno naredimo preizkus.
Žele nadevamo v sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko. Na hladnem in suhem mestu žele hranimo do enega leta.