
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem

Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja
Postopek
Grozdje operemo, jagode osmukamo, damo v kozico, dodamo vino, rožmarin in trakove limonove lupine ter toliko vode, da je grozdje pokrito. Počasi zavremo in občasno premešamo. Posodo pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo 5 minut, nato grozdje pretlačimo s tlačilko za krompir. Kuhamo še 10 minut in še nekajkrat pretlačimo, da jagode razpadejo.
Grozdno mešanico preložimo v cedilo, obloženo z muslinom in pustimo, da se sok nekaj ur, ali čez noč, izceja v posodo pod cedilom.
V zamrzovalnik postavimo 3 majhne krožničke, ki jih bomo potrebovali za preizkus želiranja. Odmerimo sok (potrebovali ga bomo 6 dl) in ga prelijemo v kozico. Dodamo sladkor in limonov sok ter zavremo. Mešamo, da se sladkor raztopi in s penovko s površine sproti pobiramo pene. Ko se sladkor stopi, povišamo temperaturo in pustimo, da močno vre, da dosežemo točko želiranja. To bo trajalo 5 do 10 minut. Stopnjo želiranja preverimo tako, da kozico odstavimo in kanemo nekaj želeja na ohlajen krožniček. Žele potisnemo s prstom in če se naguba, je narejen. Če ne, kuhamo še minuto ali malo več, nato pa ponovno naredimo preizkus.
Žele nadevamo v sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko. Na hladnem in suhem mestu žele hranimo do enega leta.