Tradicionalna mineštra, ki še posebno tekne pozimi
Pašta fižol je ena najbolj razširjenih jedi v Italiji, na območju slovenskega Primorja in Istre, pa tudi čez mejo sega, vse do Kvarnerja in Dalmacije. Kako jo pripraviti?
Tudi ta tipična jed je poklon iznajdljivosti, skromnosti in praktični naravnanosti kmečkega prebivalstva, ki so iz lokalno dostopnih sestavin znali izvabiti kar največ okusa.
Stoletja pristnih okusov
Prvi zapisi, ki omenjajo pašto fižol, segajo v zgodnje 19. stoletje, a povsem verjetno je, da krepka mineštra, ki združuje fižol, testenine, nekaj zelenjave in skromen košček mesa, sega še dlje v zgodovino. Mineštra je bila tedaj namreč osnovna hrana, ki se je kuhala pogosto in v velikih loncih – da so se okrepčali po delu v vinogradu, oljčniku ali na polju.
Preproste osnovne sestavine
Pašto fižol lahko pripravljamo iz suhega fižola, ki ga pravočasno namočimo, ali pa izberemo tistega iz pločevinke oziroma svežega. Druga ključna sestavina je seveda pašta bolj drobne oblike – makaroni, krpice ali pasutice, kot jim pravijo v Istri.
Zanimivo je, da recept pripravljajo v dveh različicah – nekaterim je ljubša redkejša mineštrica na žlico, spet drugi raje izberejo gostejšo 'paštasto' različico.
Če nas skrbi, da bi se testenine preveč razkuhale, jih lahko v drugem loncu skuhamo do stopnje al dente, nato pa vmešamo v mineštro, v kateri se bodo še malo pokuhale.
Kaj še lahko dodamo
Spremljevalne sestavine se od regije do regije, pa tudi od gospodinjstva do gospodinjstva, razlikujejo.
Pašto fižol lahko popestrimo z dodatkom pršuta ali pancete ali pa jedi dodamo kar klobaso. Seveda pa lahko (vsaj v času posta) pripravimo odlično brezmesno različico z več zelenjave.
Nekateri jo pripravljajo z zeleno, korenčkom in čebulo po vzoru italijanskega sofritta, med obveznimi sestavinami pa so pogosto še česen, bazilika in peteršilj, pa tudi lovor. Ponekod ji dodajo koruzo.
Po nekaterih receptih pašto fižol gostijo s krompirjem. Nekateri za to poskrbijo s prežganjem, lahko pa tudi odvzamemo del fižola, ga zmehčamo in 'pire' vrnemo v mineštro, da dosežemo bolj kremasto teksturo.
Na Kvarnerju je pomembno, da je v mineštri več fižola kot testenine. V nekaterih receptih v pašta fižol vključijo paradižnikovo mezgo, sladko papriko, pa tudi belo vino za globlji okus.
V našem receptu smo skuhali fižol, večino preostalih sestavin pa sesekljali v pesto, ki smo ga primešali fižolu. Za tem smo dodali le še krompir in testenine.
Seveda pašta fižol ni jed za vsak dan, a krepka mineštra bo na kak hladen dan naravnost odlična izbira za kosilo.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se