Kaj boste skuhali danes?
Bezgov žele z malinami in penečim vinom
Bezgov žele z malinami in penečim vinom
Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 300 g malin
- sok 1 limone
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 0,5 dl bezgovega soka
- 2,5 dl penečega vina
- črni poper (po želji)
Postopek
Polovico malin razdelimo v dva 1,5 dl velika modla ali skodelici. Maline naj bodo približno enako velike.
Preostale maline razpolovimo in jih damo v skledo. Pokapljamo jih z limonovim sokom, posujemo s sladkorjem in premešamo. Zmes pokrijemo in postavimo v hladilnik.
Lističa želatine damo v posodo s hladno vodo, da se zmehčata. V kozico zlijemo bezgov sok in 0,5 dl penečega vina. Segrevamo, da mešanica rahlo zavre, nato kozico odstavimo.
Vzamemo zmehčana lističa želatine, ju stisnemo in dobro ožmemo. Damo ju v kozico z bezgovim sokom in vinom ter premešamo, da se razpustita. Ohladimo toliko, da je zmes dovolj hladna in se jo lahko dotaknemo (pomagamo si tako, da ponev postavimo v plitvo korito s hladno vodo). Ko je zmes dovolj hladna, dodamo preostalo vino in premešamo. Bolj rahlo mešamo, več mehurčkov ima žele. Zmes previdno zlijemo v modla z malinami. Postavimo ju na pladenj in damo v hladilnik, kjer ju pustimo tri do štiri ure, da se žele strdi.
Žele prekucnemo na krožnik in obložimo z mariniranimi malinami. Žele po želji na rahlo posipamo tudi s črnim poprom. Postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz brokolija in graha z zelišči
Brokoli, grah in blitva združijo moči v juhi, ki vas dobro oskrbi z železom. Pripravite si jo lahko v vseh letnih časih!
Pečeni češnjevi paradižniki
Rostbif z zeliščno-gorčično skorjico
Ta rostbif je tako slasten, da bo mimogrede izginil s krožnikov, preverjeno odličen pa je tudi hladen!