© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Goveji rep s kremno polento

Ta jed je vredna vsake minute!

Goveji rep s kremno polento

Ta jed je vredna vsake minute!

Čas priprave 3 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
goveji-rep-s-polento_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 900 g čebule
  • 0,5 dl olja
  • 3–4 žlice zmlete sladke paprike
  • kanček kisa
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička majarona
  • ščepec zmlete kumine
  • 1 strok česna
  • ščepec nastrgane limonove lupinice
  • poper
  • 2 kg govejega repa (razkosan na primerno velike kose)

polenta

  • sol
  • 5 dl jušne osnove
  • 100 g koruznega zdroba
  • maslo

za garniranje

  • 3 paprike različnih barv
  • olje
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Sestavine

  • 900 g čebule
  • 0,5 dl olja
  • 3–4 žlice zmlete sladke paprike
  • kanček kisa
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička majarona
  • ščepec zmlete kumine
  • 1 strok česna
  • ščepec nastrgane limonove lupinice
  • poper
  • 2 kg govejega repa (razkosan na primerno velike kose)

polenta

  • sol
  • 5 dl jušne osnove
  • 100 g koruznega zdroba
  • maslo

za garniranje

  • 3 paprike različnih barv
  • olje

Postopek

1

Čebulo olupimo in drobno narežemo. V kozici segrejemo olje in čebulo rahlo zarumenimo. Dodamo mleto papriko in hitro zalijemo s kančkom kisa in vode. Primešamo paradižnikovo mezgo, majaron, kumino, stisnjen strok česna, limonovo lupinico sol in poper. Vse skupaj do mehkega dušimo, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto omako.

2

Kose govejega repa zložimo v omako in pokrito na štedilniku ali v pečici pri 180 °C dušimo približno 3 ure. Če je potrebno, med dušenjem dolivamo tekočino. Jed je gotova, ko se meso zlahka loči od kosti.

3

Papriko očistimo in narežemo na kocke. Na vročem olju jo zarumenimo, zalijemo s kančkom vode, solimo in v pokriti posodi do čvrstega podušimo.

4

Sedaj pripravimo še polento. Jušno osnovo ali posoljeno vodo zavremo in v vrelo tekočino vsipavamo koruzni zdrob; med tem pa mešamo z metlico za sneg, da se ne naredijo grudice. Polento kuhamo nekaj minut. Pozor: masa se hitro strdi; vmešamo toliko masla, da dobimo kremno zmes; po okusu solimo.

5

Meso lahko ločimo od kosti. Na krožnike serviramo polento s koščki mesa, potresemo s kockami paprike, prelijemo z omako ter okrasimo z zelišči.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.