Kaj boste skuhali danes?
Govedina na žaru s sladko-pikantno marinado
Idealna izbira za sončen dan, ko zakurimo žar
Govedina na žaru s sladko-pikantno marinado
Idealna izbira za sončen dan, ko zakurimo žar
Sestavine
- 300–400 g težak ramstek debeline pribl. 2 cm
marinada
- 1 žlička kuminovih semen
- ½ žličke janeževih semen
- manjši šopek peteršilja
- 1 rdeč čili
- 1 žlička timijanovih lističev
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- poper
- sol
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 300–400 g težak ramstek debeline pribl. 2 cm
marinada
- 1 žlička kuminovih semen
- ½ žličke janeževih semen
- manjši šopek peteršilja
- 1 rdeč čili
- 1 žlička timijanovih lističev
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- poper
- sol
Postopek
Najprej pripravimo marinado tako, da v ponvi približno pol minute pražimo kuminova in janeževa semena, da zadišijo. Damo jih v skodelico in primešamo še nasekljan peteršilj, očiščen in drobno nasekljan čili, timijanove lističe, olje in kis. Dobro začinimo s poprom, sol pa lahko dodamo tik pred postrežbo.
Meso damo na pladenj in ga premažemo s četrtino marinade. Na sobni temperaturi ga pustimo marinirati približno pol ure. Če želimo, lahko meso pripravimo tudi prej; premazanega pustimo v hladilniku približno 2 uri. Iz hladilnika ga vzamemo približno 15 minut pred peko.
Pripravimo in segrejemo žar. Meso začinimo s soljo in ga na žaru pečemo približno 2 do 3 minute na vsaki strani, odvisno, kako debel steak imamo in kako pečenega želimo imeti. Pečenega narežemo na rezine, premažemo s preostalo marinado in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ocvirkovka
Ocvirkovka oziroma špehovka je mastna in slastna tradicionalna potica. Nekoč so verjeli, da bolj, kot bo mastna ocvirkovka, kakovostnejši bo gnoj v hlevu.