Kaj boste skuhali danes?
Govedina na žaru s sladko-pikantno marinado
Idealna izbira za sončen dan, ko zakurimo žar
Govedina na žaru s sladko-pikantno marinado
Idealna izbira za sončen dan, ko zakurimo žar
Sestavine
- 300–400 g težak ramstek debeline pribl. 2 cm
marinada
- 1 žlička kuminovih semen
- ½ žličke janeževih semen
- manjši šopek peteršilja
- 1 rdeč čili
- 1 žlička timijanovih lističev
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- poper
- sol
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 300–400 g težak ramstek debeline pribl. 2 cm
marinada
- 1 žlička kuminovih semen
- ½ žličke janeževih semen
- manjši šopek peteršilja
- 1 rdeč čili
- 1 žlička timijanovih lističev
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- poper
- sol
Postopek
Najprej pripravimo marinado tako, da v ponvi približno pol minute pražimo kuminova in janeževa semena, da zadišijo. Damo jih v skodelico in primešamo še nasekljan peteršilj, očiščen in drobno nasekljan čili, timijanove lističe, olje in kis. Dobro začinimo s poprom, sol pa lahko dodamo tik pred postrežbo.
Meso damo na pladenj in ga premažemo s četrtino marinade. Na sobni temperaturi ga pustimo marinirati približno pol ure. Če želimo, lahko meso pripravimo tudi prej; premazanega pustimo v hladilniku približno 2 uri. Iz hladilnika ga vzamemo približno 15 minut pred peko.
Pripravimo in segrejemo žar. Meso začinimo s soljo in ga na žaru pečemo približno 2 do 3 minute na vsaki strani, odvisno, kako debel steak imamo in kako pečenega želimo imeti. Pečenega narežemo na rezine, premažemo s preostalo marinado in postrežemo.