© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Goska z medeno glazuro in pečen krompir

Medena goska za martinovo pojedino

Goska z medeno glazuro in pečen krompir

Medena goska za martinovo pojedino

Čas priprave 4 h + počivanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Goska z medeno glazuro in pečen krompir

Sestavine

  • 5 kg težka goska, pripravljena in povezana za peko
  • 3 majhne čebule
  • 1 glavica česna in še 2 stroka
  • 1 velika vejica rožmarina
  • 1 bio pomaranča
  • 2 žlici sončničnega olja
  • sol
  • 1 ½ kg krompirja za peko
  • majhen šopek peteršilja, drobno sesekljan

glazura

  • 3 žlice dobrega medu
  • ¼ žličke mletega cimeta
  • ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
  • obilo sveže strtega črnega popra
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 5 kg težka goska, pripravljena in povezana za peko
  • 3 majhne čebule
  • 1 glavica česna in še 2 stroka
  • 1 velika vejica rožmarina
  • 1 bio pomaranča
  • 2 žlici sončničnega olja
  • sol
  • 1 ½ kg krompirja za peko
  • majhen šopek peteršilja, drobno sesekljan

glazura

  • 3 žlice dobrega medu
  • ¼ žličke mletega cimeta
  • ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
  • obilo sveže strtega črnega popra

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Za glazuro zmešamo med in začimbe ter prihranimo. Iz notranjosti goske odstranimo vso mast in s konico majhnega noža ali z nabodalom po vseh površini prepikamo kožo, pri čemer smo posebno pozorni na dele pod perutmi in bedri. Gosko položimo v prazno kuhinjsko korito in jo počasi prelijemo z loncem vrele vode. Še nekajkrat ponovimo (večkrat jo prelijemo s kropom, bolje je), da je koža napeta in sijoča. Pustimo, da se goska ohladi, nato jo osušimo s kuhinjskim papirjem.

2

Čebule prepolovimo, prav tako celo glavico česna, 2 stroka pa drobno sesekljamo. Pomarančo razpolovimo. Notranjost goske posolimo in jo nadevamo s čebulo, glavico česna, rožmarinom in pomarančo. Zunanjost goske natremo z oljem in obilno solimo. Postavimo jo na mrežico, ki smo jo postavili na velik pekač, in tesno pokrijemo z velikim kosom aluminijaste folije. Postavimo v pečico in pečemo 1 uro in pol.

3

Medtem krompir olupimo in narežemo na debele rezine. Pekač z gosko vzamemo iz pečice, odstranimo folijo in s kuhinjskimi rokavicami mrežico z gosko damo na stran. Vso maščobo iz pekača prelijemo v skledico in shranimo (uporabimo jo lahko za pripravo številnih jedi). Nato v pekač razporedimo narezan krompir, solimo in dobro zmešamo z malo maščobe od peke. Mrežico z gosko položimo nad krompir in jo spet pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo še 1 uro. Nato folijo odstranimo, gosko po vsej površini premažemo z medeno glazuro in vrnemo v pečico še za 15 minut. Gosko prestavimo na veliko desko ali pladenj in jo nepokrito pustimo počivati 30 minut na toplem mestu.

4

Iz pekača previdno odlijemo večino maščobe in ga vrnemo v pečico za toliko časa, da se krompir zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Tik preden postrežemo, mu primešamo sesekljana česen in peteršilj. Gosko na mizi razrežemo na kose in postrežemo s krompirjem.

Nasvet

Če ptico pred peko prelijemo s kropom, se koža napne, zato se hrustljavo zapeče, še preden jo glaziramo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.