
Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Medena goska za martinovo pojedino
Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Medena goska za martinovo pojedino

Sestavine
- 5 kg težka goska, pripravljena in povezana za peko
- 3 majhne čebule
- 1 glavica česna in še 2 stroka
- 1 velika vejica rožmarina
- 1 bio pomaranča
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- 1 ½ kg krompirja za peko
- majhen šopek peteršilja, drobno sesekljan
glazura
- 3 žlice dobrega medu
- ¼ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- obilo sveže strtega črnega popra

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 5 kg težka goska, pripravljena in povezana za peko
- 3 majhne čebule
- 1 glavica česna in še 2 stroka
- 1 velika vejica rožmarina
- 1 bio pomaranča
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- 1 ½ kg krompirja za peko
- majhen šopek peteršilja, drobno sesekljan
glazura
- 3 žlice dobrega medu
- ¼ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- obilo sveže strtega črnega popra
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Za glazuro zmešamo med in začimbe ter prihranimo. Iz notranjosti goske odstranimo vso mast in s konico majhnega noža ali z nabodalom po vseh površini prepikamo kožo, pri čemer smo posebno pozorni na dele pod perutmi in bedri. Gosko položimo v prazno kuhinjsko korito in jo počasi prelijemo z loncem vrele vode. Še nekajkrat ponovimo (večkrat jo prelijemo s kropom, bolje je), da je koža napeta in sijoča. Pustimo, da se goska ohladi, nato jo osušimo s kuhinjskim papirjem.
Čebule prepolovimo, prav tako celo glavico česna, 2 stroka pa drobno sesekljamo. Pomarančo razpolovimo. Notranjost goske posolimo in jo nadevamo s čebulo, glavico česna, rožmarinom in pomarančo. Zunanjost goske natremo z oljem in obilno solimo. Postavimo jo na mrežico, ki smo jo postavili na velik pekač, in tesno pokrijemo z velikim kosom aluminijaste folije. Postavimo v pečico in pečemo 1 uro in pol.
Medtem krompir olupimo in narežemo na debele rezine. Pekač z gosko vzamemo iz pečice, odstranimo folijo in s kuhinjskimi rokavicami mrežico z gosko damo na stran. Vso maščobo iz pekača prelijemo v skledico in shranimo (uporabimo jo lahko za pripravo številnih jedi). Nato v pekač razporedimo narezan krompir, solimo in dobro zmešamo z malo maščobe od peke. Mrežico z gosko položimo nad krompir in jo spet pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo še 1 uro. Nato folijo odstranimo, gosko po vsej površini premažemo z medeno glazuro in vrnemo v pečico še za 15 minut. Gosko prestavimo na veliko desko ali pladenj in jo nepokrito pustimo počivati 30 minut na toplem mestu.
Iz pekača previdno odlijemo večino maščobe in ga vrnemo v pečico za toliko časa, da se krompir zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Tik preden postrežemo, mu primešamo sesekljana česen in peteršilj. Gosko na mizi razrežemo na kose in postrežemo s krompirjem.
Nasvet
Če ptico pred peko prelijemo s kropom, se koža napne, zato se hrustljavo zapeče, še preden jo glaziramo.