Kaj boste skuhali danes?
Gobova juha
Gobova juha
Sestavine
- 1 žlica repičnega olja
- 2 čebuli
- 20 g suhih jurčkov
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 300 g šampinjonov ali drugih gob
- 2 stroki česna
- 300 g krompirja
- 2 žlički svežega timijana
- 4 korenčki
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- 8 žlic navadnega jogurta
- 50 g orehovih jedrc
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 1 žlica repičnega olja
- 2 čebuli
- 20 g suhih jurčkov
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 300 g šampinjonov ali drugih gob
- 2 stroki česna
- 300 g krompirja
- 2 žlički svežega timijana
- 4 korenčki
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- 8 žlic navadnega jogurta
- 50 g orehovih jedrc
Postopek
Čebulo razpolovimo in narežemo na lističe. Šampinjone narežemo na koščke, česen drobno naribamo, krompir in korenček olupimo in narežemo na kockice, peteršilj sesekljamo.
V veliki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo 10 minut, da se zlato obarva. Medtem suhe jurčke prelijemo z 1,2 litra kropa in vmešamo jušno osnovo.
V kozico dodamo sveže gobe, česen, timijan in korenje ter pražimo, da se gobe zmehčajo in rahlo obarvajo. Prilijemo namočene jurčke s tekočino vred, kozico pokrijemo in kuhljamo 20 minut. Vmešamo peteršilj, po okusu solimo in popramo. Juho razdelimo na krožnike in na vsako porcijo kanemo 2 žlici jogurta in posujemo z nalomljenimi orehi.