Kaj boste skuhali danes?
Francoska čebulna juha
Čebulna juha velja za večno klasiko francoske kulinarike
Francoska čebulna juha
Čebulna juha velja za večno klasiko francoske kulinarike
Sestavine
- 50 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg čebule
- 1 žlička sladkorja
- 4 stroki česna
- 2 žlici moke
- 2,5 dl suhega belega vina
- 1,3 l vroče močne goveje jušne osnove
- 4–8 rezin francoske štruce (odvisno od debeline rezin)
- 150 g sira grojer
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
- 50 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg čebule
- 1 žlička sladkorja
- 4 stroki česna
- 2 žlici moke
- 2,5 dl suhega belega vina
- 1,3 l vroče močne goveje jušne osnove
- 4–8 rezin francoske štruce (odvisno od debeline rezin)
- 150 g sira grojer
Postopek
Čebulo razpolovimo in na tanko narežemo. V veliki kozici z debelim dnom stopimo maslo skupaj z oljem. Dodamo čebulo, kozico pokrijemo in čebulo dušimo 10 minut, da se zmehča. Dodamo sladkor in pražimo še 20 minut, da čebula karamelizira, medtem jo mešamo. Čebula mora biti zlato obarvana, polnega okusa in mehka, ko jo stisnemo med prsti. Proti koncu pazimo, da se ne prismodi.
Česen narežemo na rezinice in ga v zadnjih nekaj minutah praženja primešamo čebuli, poprašimo z moko in dobro premešamo. Temperaturo povišamo in še naprej mešamo, postopoma prilivamo vino in potem še vročo jušno osnovo. Pokrijemo in počasi kuhamo 15 do 20 minut.
Segrejemo žar v pečici in popečemo rezine kruha. Sir drobno naribamo. Juho razdelimo v nepregorne skodele, v vsako položimo rezino ali dve kruha in ga posujemo s sirom. Skodele z juho postavimo pod žar in segrevamo, da se sir stopi. Kruhke lahko tudi posujemo s sirom in popečemo same, nato jih že pripravljene položimo na juho.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hladna mesna štruca s salso iz paradižnika in paprike
Skutna torta z mandarinami
Ta skutna torta vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino