
Francoska čebulna juha
Čebulna juha velja za večno klasiko francoske kulinarike
Francoska čebulna juha
Čebulna juha velja za večno klasiko francoske kulinarike

Sestavine
- 50 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg čebule
- 1 žlička sladkorja
- 4 stroki česna
- 2 žlici moke
- 2,5 dl suhega belega vina
- 1,3 l vroče močne goveje jušne osnove
- 4–8 rezin francoske štruce (odvisno od debeline rezin)
- 150 g sira grojer
Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.
Sestavine
- 50 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg čebule
- 1 žlička sladkorja
- 4 stroki česna
- 2 žlici moke
- 2,5 dl suhega belega vina
- 1,3 l vroče močne goveje jušne osnove
- 4–8 rezin francoske štruce (odvisno od debeline rezin)
- 150 g sira grojer
Postopek
Čebulo razpolovimo in na tanko narežemo. V veliki kozici z debelim dnom stopimo maslo skupaj z oljem. Dodamo čebulo, kozico pokrijemo in čebulo dušimo 10 minut, da se zmehča. Dodamo sladkor in pražimo še 20 minut, da čebula karamelizira, medtem jo mešamo. Čebula mora biti zlato obarvana, polnega okusa in mehka, ko jo stisnemo med prsti. Proti koncu pazimo, da se ne prismodi.
Česen narežemo na rezinice in ga v zadnjih nekaj minutah praženja primešamo čebuli, poprašimo z moko in dobro premešamo. Temperaturo povišamo in še naprej mešamo, postopoma prilivamo vino in potem še vročo jušno osnovo. Pokrijemo in počasi kuhamo 15 do 20 minut.
Segrejemo žar v pečici in popečemo rezine kruha. Sir drobno naribamo. Juho razdelimo v nepregorne skodele, v vsako položimo rezino ali dve kruha in ga posujemo s sirom. Skodele z juho postavimo pod žar in segrevamo, da se sir stopi. Kruhke lahko tudi posujemo s sirom in popečemo same, nato jih že pripravljene položimo na juho.