
Sestavine
- 2 pločevinki belega fižola po 400 g
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 velika jajca
- 2 žlici repičnega olja
- 4 žlice javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- lupina 1 velike bio pomaranče
- 170 g korenja
- 100 g rozin
- 80 g orehovih jedrc (navadnih ali ameriških orehov)
- 2 žlički pecilnega praška

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
- 2 pločevinki belega fižola po 400 g
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 velika jajca
- 2 žlici repičnega olja
- 4 žlice javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- lupina 1 velike bio pomaranče
- 170 g korenja
- 100 g rozin
- 80 g orehovih jedrc (navadnih ali ameriških orehov)
- 2 žlički pecilnega praška
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in v pekač za 12 mafinov vstavimo papirnate modelčke. Fižol iz pločevinke odcedimo in oplaknemo. Stresemo ga v skledo in dodamo cimet, ovsene kosmiče, jajca, olje, javorov sirup ali med, vaniljevo aromo in nastrgano pomarančno lupino. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo v gladko kremo, kar še zlasti velja za fižol in kosmiče.
Prihranimo 12 orehovih jedrc, preostala grobo sesekljamo. Korenje grobo nastrgamo. V fižolovo zmes dodamo korenje, rozine, sesekljane orehe in pecilni prašek ter dobro premešamo. Z žlico nadevamo testo v modelčke – lahko uporabimo veliko zajemalko za sladoled, da bodo mafini enako veliki.
Na vrh vsakega mafina položimo prihranjeno orehovo jedrce. Mafine pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da postanejo čvrsti in po vrhu svetlo rjavi. Ohladijo naj se na kuhinjski mrežici. V hladilniku jih lahko hranimo nekaj dni, v zamrzovalniku pa 6 tednov; odtajamo jih pri sobni temperaturi.