
Sestavine
- 2 pločevinki belega fižola po 400 g
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 velika jajca
- 2 žlici repičnega olja
- 4 žlice javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- lupina 1 velike bio pomaranče
- 170 g korenja
- 100 g rozin
- 80 g orehovih jedrc (navadnih ali ameriških orehov)
- 2 žlički pecilnega praška

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 2 pločevinki belega fižola po 400 g
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 velika jajca
- 2 žlici repičnega olja
- 4 žlice javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- lupina 1 velike bio pomaranče
- 170 g korenja
- 100 g rozin
- 80 g orehovih jedrc (navadnih ali ameriških orehov)
- 2 žlički pecilnega praška
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in v pekač za 12 mafinov vstavimo papirnate modelčke. Fižol iz pločevinke odcedimo in oplaknemo. Stresemo ga v skledo in dodamo cimet, ovsene kosmiče, jajca, olje, javorov sirup ali med, vaniljevo aromo in nastrgano pomarančno lupino. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo v gladko kremo, kar še zlasti velja za fižol in kosmiče.
Prihranimo 12 orehovih jedrc, preostala grobo sesekljamo. Korenje grobo nastrgamo. V fižolovo zmes dodamo korenje, rozine, sesekljane orehe in pecilni prašek ter dobro premešamo. Z žlico nadevamo testo v modelčke – lahko uporabimo veliko zajemalko za sladoled, da bodo mafini enako veliki.
Na vrh vsakega mafina položimo prihranjeno orehovo jedrce. Mafine pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da postanejo čvrsti in po vrhu svetlo rjavi. Ohladijo naj se na kuhinjski mrežici. V hladilniku jih lahko hranimo nekaj dni, v zamrzovalniku pa 6 tednov; odtajamo jih pri sobni temperaturi.