
File trske s pirejem iz zelene in peteršilja
Ribja jed z zelenjavnim pirejem
File trske s pirejem iz zelene in peteršilja
Ribja jed z zelenjavnim pirejem

Sestavine
- 4 fileji trske po 120 g
- malo moke
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 3 žlice šerijevega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- sol
- poper
- krhlji limone, ko postrežemo
pire
- 1 velik olupljen gomolj zelene (pribl. 500 g)
- 2 žlici masla
- šopek sesekljanega peteršilja

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Kaj pripraviti iz velike bučke? Dve ideji, ki vas bosta navdušili
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.
Sestavine
- 4 fileji trske po 120 g
- malo moke
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 3 žlice šerijevega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- sol
- poper
- krhlji limone, ko postrežemo
pire
- 1 velik olupljen gomolj zelene (pribl. 500 g)
- 2 žlici masla
- šopek sesekljanega peteršilja
Postopek
Najprej pripravimo pire. Gomolj zelene narežemo na kocke in ga v osoljeni vodi skuhamo do mehkega (približno 10 minut). Odcedimo ga in pustimo v kozici nekaj minut, da se izpari. Pretlačimo ga z maslom, solimo in popramo, nato vmešamo skoraj ves peteršilj. Postavimo ga na toplo in medtem pripravimo ribo.
Ribo solimo in povaljamo v moki. V ponvi segrejemo žlico olja in ribo pečemo 3 do 4 minute na vsaki strani, odvisno od debeline fileja. Preložimo jo na pladenj, v ponev pa dodamo drugo žlico olja, česen in čili in ju pražimo 2 minuti, nato dodamo kis, sladkor in ščepec soli. Pustimo, da zavre in brbota minuto ali dve, nato v ponev vrnemo ribo, da se segreje.
Ribji file postrežemo na pireju, pokapljamo z omako iz ponve in posujemo s preostalim peteršiljem. Postrežemo z limono.