
Ceviche (seviče)
Priljubljena latinskoameriška jed iz surove ribe
Ceviche (seviče)
Priljubljena latinskoameriška jed iz surove ribe

Sestavine
- 500 g filejev čvrste bele ribe (npr. brancina)
- sok 8 limet (2,5 dl)
- 1 rdeča čebula
- pest izkoščičenih zelenih oliv
- 2–3 zeleni čiliji
- 2–3 paradižniki
- šopek koriandra
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- ščepec sladkorja
- krhlji limone in tortiljin čips, ko postrežemo

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 500 g filejev čvrste bele ribe (npr. brancina)
- sok 8 limet (2,5 dl)
- 1 rdeča čebula
- pest izkoščičenih zelenih oliv
- 2–3 zeleni čiliji
- 2–3 paradižniki
- šopek koriandra
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- ščepec sladkorja
- krhlji limone in tortiljin čips, ko postrežemo
Postopek
Ribje fileje narežemo na majhne koščke. Čebulo narežemo na kolobarje, olive in čilije drobno nasekljamo, paradižniku odstranimo semena in ga narežemo na 2 cm velike koščke, koriander grobo nasekljamo.
V veliki stekleni skledi zmešamo ribo, limetin sok in čebulo. Sok mora popolnoma prekriti ribo; če je ne, ga dodamo še malo. Skledo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo za 1 uro in 30 minut postavimo v hladilnik.
Ribo in čebulo odcedimo in ju damo v novo skledo. Dodamo olive, čili, paradižnik, koriander in oljčno olje. Rahlo premešamo in začinimo z dobrim ščepom soli in sladkorja. Jed lahko pripravimo že nekaj ur vnaprej in jo shranimo v hladilniku. Zraven ponudimo tortiljin čips, krhlje limone in kozarec hladnega piva.
Ceviche
Ceviche so v Peruju razglasili celo za nacionalno jed. Pripravljena je iz zelenjave, surove ribe in limetinega ali limonovega soka, ki poskrbi, da se riba v kislini »skuha«.