
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko

Sestavine
mrežna pečenka
- 1 kg svinjskega mesa brez kosti
- 1 limona
- 1 korenje
- vejica peteršilja
- 1 svinjska mrežica
dušeno sladko zelje
- ščepec kumine
- sol in poper
- 1 kg mladega zelja (glava)
- 1 srednje velika čebula
- 5 žlic sončničnega olja
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička paradižnikove mezge
- 1 čajna žlička moke
bleki
- 100 g bele pšenične moke
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 čajna žlička sončničnega olja

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
mrežna pečenka
- 1 kg svinjskega mesa brez kosti
- 1 limona
- 1 korenje
- vejica peteršilja
- 1 svinjska mrežica
dušeno sladko zelje
- ščepec kumine
- sol in poper
- 1 kg mladega zelja (glava)
- 1 srednje velika čebula
- 5 žlic sončničnega olja
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička paradižnikove mezge
- 1 čajna žlička moke
bleki
- 100 g bele pšenične moke
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 čajna žlička sončničnega olja
Postopek
Pečico nastavimo na program z ventilacijo in jo ogrejemo na 180 °C. Meso natremo s soljo, poprom in kumino. Korenje in limono narežemo na rezine in jih s peteršiljem položimo na meso. Vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico, položimo na pekač in prelijemo z oljem. Pečemo 90 minut in pečenko občasno polivamo z lastnim sokom.
Medtem pripravimo testo za bleke. Moko stresemo na delovno površino, v njej naredimo jamico in vanjo zlijemo razžvrkljano jajce in olje. Z vilicami moko postopoma dodajamo jajcu. Zamesimo gladko testo in dobro gnetemo vsaj 10 minut. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut.
Zeljno glavo razpolovimo, odstranimo stržen in narežemo na širše rezance. Na olju prepražimo sesekljano čebulo in še preden postane zlato rjava, dodamo sladkor in ga karameliziramo. Dodamo zelje, sol, paradižnikovo mezgo in kumino ter pražimo 10 minut. Dolijemo 0,6 dl vode, pokrijemo s pokrovko in dušimo. Ko voda izpari, dodamo moko in vse skupaj premešamo. Po potrebi dolijemo še malo vode in zelje dušimo še 5 minut.
Na pomokani delovni površini testo za bleke čimbolj na tanko razvaljamo in z nožem narežemo kvadrate, velike približno 1 x 1 cm. Kuhamo jih 2 do 3 minute v osoljenem kropu, odlijemo vodo in jih primešamo k dušenemu sladkemu zelju. Ponudimo ob rezinah pečenke.
Nasvet
Za pripravo mrežne pečenke lahko uporabimo najmehkejši del svinjskega stegna, svinjski vrat ali svinjski kare brez kosti.